Google voor het eerst meer waard dan Microsoft

Door: chris-koenis | 02 oktober 2012 11:02

Nieuws

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Google meer beurswaarde op de Nasdaq dan Microsoft.

Acht jaar na zijn introductie op de beurs passeert Google voor het eerst Microsoft op de Nasdaq. De zoekgigant is nu omgerekend 192,3 miljard euro waard, tegenover 191,9 miljard euro voor Microsoft.

Google dankt dit aan zijn strategie voor mobiele telefonie en het bijzondere feit dat het wegkomt met mislukte probeersels zoals Google TV, schrijft marktanalist Louis Bedigian van Benzinga. De beurswaarde van Google steeg sinds juni met meer dan 35 procent.

Android is basis voor succes

De grote motor achter het succes van Google is Android. Het bedrijf investeerde op het juiste moment in het mobiele platform, dat razendsnel de wereld veroverde. Daarbij werden door een deal met Apple (die recent is beëindigd) Google Search en Google Maps beide een begrip op smartphones. Ook is de eigen (mobiele) webbrowser, Google Chrome, bezig aan een indrukwekkende opmars.

Google mag bovendien falen. Terwijl bij andere technologiebedrijven veel druk ontstaat bij een nieuwe release, zit niemand er mee dat Google TV flopt of dat de dure Nexus Q nog niet voldoet. Het overweldigende succes van Android en hardware zoals Googles pronktablet Nexus 7 vangen dit op.

Windows 8 wordt cruciaal

Microsoft staat - niet voor het eerst in de geschiedenis - voor een cruciale periode. Deze maand komt het met het eerste hardop betwijfelde besturingssysteem voor zowel tablets als pc's. Windows 8 wordt door sommige analisten de grootste gok van het bedrijf ooit genoemd. Maar Microsoft heeft in het verleden vaker risico's genomen met veranderingen binnen Windows, dat bij elke update toch weer massaal werd gebruikt.

Toch wordt verwacht dat met de huidige groei van Google, Microsoft voorlopig niet meer in de buurt komt. Daarvoor heeft het vooral om het gebied van mobiel (lees: het teleurstellende Windows Phone) een te grote achterstand.

Magische grens

Overigens blijven beide bedrijven op een straatlengte achterstand staan van Apple, dat ruim twee keer zoveel beurswaarde heeft. De iPad- en iPhonemaker is momenteel iets meer dan 485 miljard euro (626 miljard dollar) waard en er wordt door beursanalisten al stiekem uitgesproken dat Apple - nu al het waardevolste bedrijf ter wereld - als eerste de magische grens van een triljoen gaat overschrijden.

0 Reactie(s) op: Google voor het eerst meer waard dan Microsoft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.