Google valt Amazon aan met nieuw Cloud Platform

Door: henk-jan-buist | 28 juni 2012 20:26

Nieuws

Google neemt Amazon opnieuw op de korrel, nu met een cloudrivaal voor Amazon. Google kondigde zojuist een eigen IaaS-platform aan. Gisteren kwam Google met een concurrent van Amazons tablet.

Op ontwikkelaarscongres Google I/O onthulde de zoekreus zojuist een nieuwe clouddienst. Deze publieke cloud bindt de strijd aan met de Amazon Web Services (AWS). De nieuwe Google Compute Engine biedt computerkracht te huur in de cloud, tezamen met opslag, netwerkmanagement en beheertools aan tot een volledig pakket voor Infrastructure-as-a-service (Iaas), het Google Cloud Platform.

Er wordt hard gevochten om dominantie binnen de publieke cloud. Microsoft heeft met Azure ook een cloudplatform in handen.

Publieke clouddienst

De Amazon Web Services maken gebruik van een virtuele serverinfrastructuur om bedrijven te voorzien van een IaaS-platform. Zo draait de streamingdienst Netflix grotendeels op de virtuele servers van Amazon. De webwinkel is momenteel de grootste speler op de markt van publieke clouddiensten. Nu krijgt de dienst te maken met concurrentie van Google.

Google heeft al een flinke poot in de zakelijke cloudmarkt. Volgens de zoekgigant gebruiken momenteel 5 miljoen bedrijven wereldwijd clouddiensten van Google, zoals Gmail en Drive. “Met een dienst als SharePoint alleen kom je er niet", zegt Vic Gundotra van Google op het ontwikkelaarscongres. “Je hebt een radicaal nieuwe architectuur nodig."

Google Compute Engine

Urz Hölzle gaat over de technische infrastructuur van Google. “We hebben al jaren 's werelds grootste publieke NoSQL-infrastructuur", vertelt Hölzle op Google I/O. “Maar we krijgen steeds vaker de vraag om virtuele servers aan te bieden. Met de Google Compute Engine die we vandaag presenteren kan iedereen gebruikmaken van de prestaties van de stabiele, snelle infrastructuur die we gebruiken." Op de Compute Engine kunnen gebruikers virtuele Linux machines draaien in de smaken Ubuntu of CentOs. De dienst is vooralsnog de status van 'beperkte preview'.

Op qua prijs/kwaliteit haalt Google uit naar Amazon. “We bieden 50 procent meer rekenkracht voor dezelfde dollar die je uitgeeft bij andere cloudaanbieders", aldus Hölzle. “Je hebt met de Compute Engine meer dan 770.000 processorkernen beschikbaar voor jouw applicatie."

Kindle versus Nexus

Amazons tablet Kindle Fire ligt sinds gisteren ook onder vuur op de tabletmarkt. De Nexus 7 en Kindle Fire zijn allebei 7 inch groot, draaien op Android en kosten beide 199 dollar. De twee bedrijven bieden tablets ver beneden de prijs van Apple's iPad en proberen zo de low-end markt te betoveren. Na de aankondiging van de concurrent van de zoekreus, kondigde de webwinkelgigant nieuwe features aan voor de Kindle Fire.

Volgens Bloomberg gaat Amazon social gaming toevoegen aan de Kindle Fire. Dit is een feature die Google momenteel niet aanbiedt op Android, hoewel sommige fabrikanten een sociale hub in hun skin verwerken om sociale games aan te kunnen bieden op het OS. Apple heeft met Game Center een soortgelijke feature in handen.

Update 29 juni, 12:08: Google laat weten dat het gaat om vijf miljoen bedrijven wereldwijd die clouddiensten van het zoekbedrijf gebruiken, in plaats van vijf miljoen Amerikaanse firma's. Tekst daarop aangepast.

0 Reactie(s) op: Google valt Amazon aan met nieuw Cloud Platform

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.