Google trapte bewust niet in Microsofts patent-val

© CIDimport

Google trapte bewust niet in Microsofts patent-val

Geplaatst: 5 augustus 2011 - 06:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Microsoft probeerde Google er in te luizen met zijn aanbod voor deelname aan een consortium om Novell patenten op te kopen.

Google bedankte vorig jaar voor deelname aan een patentconsortium dat intellectueel eigendom van Novell wilde overnemen omdat de patenten waardeloos waren voor de verdediging van Android. “Het doel van Microsoft is om Google en Android-fabrikanten weg te houden van patenten waarmee zij zich kunnen verdedigen tegen hun [Microsofts, red.] aanvallen," schrijft Googles Chief Legal Officer David Drummond in een update op een blogpost van woensdag waarin Google een (deels mistluke) PR-aanval op Microsoft uitvoerde.

"Als je hierover nadenkt is het logisch dat we Microsofts aanbod hebben afgeslagen. Een gezamelijke overname van de Novell patenten zou alle partijen een licentie hierop geven. Daarom verdwijnt elke bescherming die deze patenten kunnen bieden tegen aanvallen van Microsoft en de andere bieders. Het moet een slimme strategie van ze [Microsoft, red.] zijn geweest om op die manier ervoor te zorgen dat we deze patenten niet voor de verdediging van Android konden inzetten."

Agressieve patenten

Google had kortom alleen interesse in de patenten als het deze kon gebruiken in een tegenaanval op Microsoft. Het komt regelmatig voor bij patentzaken dat twee schendingen van patenten over en weer bij wijze van spreken tegen elkaar worden weggestreept. Maar omdat zowel Microsoft als Google in dit geval een licentie op de patenten zouden krijgen, waren de Novell patenten daarvoor niet geschikt.

Nadat Microsoft eerder deze week al gaten schoot in de originele blogpost, wijst het ook op lacunes in de argumentatie van de laatste update van Drummond. “We boden Google aan om samen met ons op de Novell patenten te beiden. Daarop zeiden zij nee. Waarom? OMDAT ze iets wilden kopen dat ze tegen een andere partij konden inzetten. DUS zij wilden niet meehelpen om samen met anderen op die manier het risico van patenten voor de hele sector te reduceren," schrijft Microsofts PR-manager Frank Shaw in een serie tweets (1, 2, 3)

Daarmee doelt Shaw onder meer op het risico dat de patenten in handen vielen van een patenttrol die vervolgens op grote schaal zou proberen licentie-inkomsten te gaan winnen. Wanneer zowel Microsoft als Google eigenaar zijn van de patenten, kunnen ze allebei er ook geen slachtoffer van worden. Google lijkt dat niet als voordeel te willen zien, bepleit Microsoft.

Aanval op Android

Google koos afgelopen woensdag de aanval tegen Microsoft, Apple en Oracle omdat die drie partijen zouden samenspannen om Android via patentrechtszaken kapot te maken. Het drietal nam eerder dit jaar voor een recordbedrag van 4,5 miljard dollar zo'n 6.000 patenten over van het failliete Nortel Networks en zouden nu 15 dollar licentiekosten eisen voor elke Android telefoon.

Microsoft publiceerde als reactie een e-mail waarin Google zelf bedankte voor deelname aan een patentconsortium dat in 2010 een verzameling van 882 Novell patenten in handen kreeg. Aan dat consortium nemen naast Microsoft ook Apple, EMC en Oracle deel. Google bepleit nu dus dat de uitnodiging voor het Novell-consortium een lege geste betrof.

De Amerikaanse en Duitse overheid hebben de aankoop van de Novell patenten in april deels teruggedraaid. De kopers krijgen niet de patenten in handen, maar slechts een licentie daarop. Daarnaast moet de eigenaar Attachmate (dat Novell heeft overgenomen) en via de GPLv2 open source licentie beschikbaar stellen aan de open source-gemeenschap. Daarmee lopen Linux en dus ook Android geen risico van de patenten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten