Google smijt met lobbydollars in Washington

Door: rene-schoemaker | 25 april 2012 11:46

Mac

Google heeft 5 miljoen dollar uitgegeven aan zijn lobby-activiteiten in Washington in de afgelopen drie maanden, meer dan Microsoft, Apple en Facebook bij elkaar. Dat bedrag is een record.

Google heeft maar liefst 240 procent meer besteed aan de lobby in het politieke hart van de Verenigde Staten dan een jaar geleden. Overigens is het budget van de zoekgigant voor dergelijke beïnvloeding van de politiek al kwartalen lang aan het groeien. In de zomer van vorig jaar streefde Google wat dollars betreft Microsoft voorbij, de onbetwiste lobbykoning tot dan toe.

Nu zelfs spendeert Google meer dan Microsoft, Apple, Yahoo en Facebook bij elkaar in Washington, heeft Mashable uitgerekend. Dat komt onder meer doordat het bedrijf extra lobbyisten heeft aangetrokken om het bedrijf te verdedigen in een aantal onderzoeken naar privacyschendingen en anti-trustzaken. Onder meer de Federal Trade Commission doet onderzoek naar de dominantie op de zoekmarkt na klachten van kleinere nichespelers.

Google lobbyt in debat over antipiraterij

Verder lobbyt Google in het Amerikaanse parlement om zijn belangen te verdedigen in een heel scala aan politiek gevoelige onderwerpen. Zo heeft het bedrijf zich geroerd in het hele debat rond de omstreden antipiraterijwet SOPA, is het nu bezig met het wetsvoorstel over cybersecurity CISPA, mengt het zich in de Amerikaanse belangenstrijd rond het wereldwijde antipiraterijverdrag ACTA en zijn er nog diverse andere voorstellen voor regelgeving waar Google zich tegenaan bemoeit.

Google heeft zich uitgesproken tegen ACTA, was tegenstander van SOPA en zou achter de schermen bezig zijn met aanpassingen in CISPA in zijn voordeel, zegt Mashable. Over CISPA zelf heeft Google zich nog niet uitgesproken en het is daarom nog niet duidelijk of het bedrijf dat wetsvoorstel steunt of niet.

0 Reactie(s) op: Google smijt met lobbydollars in Washington

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.