© PXimport

Google op je iPhone

Geplaatst: 28 november 2013 - 08:55

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Richard Veenstra

Google heeft heel veel diensten, van mail tot cloudopslag, van het produceren van documenten tot chatprogramma. Hoe haal je het meeste uit Google-diensten op je iPhone?

Je hoeft hiervoor geen Android-toestel te kopen, de meeste Google-diensten zijn ook gewoon op je iPhone te gebruiken. Vaak hoef je niet eens een app te installeren, een paar instellingen in iOS wijzigen is genoeg. In onderstaande How To gebruiken we overigens iOS 6, maar de functies gaan ook op voor het nieuwe iOS 7.

Gmail, Chrome en Drive. Zomaar een greep uit de diensten van Google die je dagelijks op je pc of Mac gebruikt. In deze workshop laten we je zien hoe gemakkelijk het is om Gmail-berichten op je iPhone te lezen en vanaf dit account mails te versturen. Je leest hoe je Google Agenda gebruikt om meerdere agenda's te beheren en wat je kunt doen met Google Drive op je iPhone.

Het ligt voor de hand om Safari te gebruiken om webpagina's te bezoeken, maar Googles browser Chrome installeer je net zo makkelijk. De app werkt vervolgens goed samen met Chrome op je computer en kan geopende tabbladen synchroniseren tussen al je apparaten. Contacten synchroniseer je eenvoudig via Google zodat je op al je apparaten dezelfde contactinformatie hebt staan.

Het grote voordeel van het gebruiken van de diensten van Google, is dat je na installatie er niet meer naar om hoeft te kijken. Bij verlies van je iPhone staat er een kopie van al je gegevens gewoon op de servers van Google, op je nieuwe iPhone heb je binnen een halfuur weer de beschikking over al je e-mails, agenda's, contacten en documenten. Naast de genoemde diensten heeft Google nog veel meer moois, Google Maps is op dit moment een beter product dan Apple Maps en de apps van YouTube en Google+ zijn erg handig.

 

© PXimport

Het integreren van Google-diensten in iOS is niet moeilijk.

Account toevoegen

Om je Gmail-berichten in de mail-applicatie van je iPhone te kunnen zien, voeg je het account toe aan de systeeminstellingen. Tik op Instellingen en kies de optie E-mail, contacten, agenda's. Tik op Voeg account toe en selecteer Google Mail.

Op de volgende pagina vul je je gegevens in, waarbij je achter E-mail je Gmail-adres ingeeft. Achter Beschrijving kun je Google Mail laten staan of een andere naam kiezen. Deze naam verschijnt straks in de accountinstellingen van je iPhone. In het volgende venster staan de schuiven achter e-mail, agenda's en notities allemaal aan. De schuif achter E-mail laat je staan, de andere kun je uitschakelen. De agenda voegen we later toe.

 

© PXimport

Tik op Google Mail om een account toe te voegen.

Fetch-interval instellen

Onder Accounts zie je nu dat je account is toegevoegd. Sinds januari ondersteunt Google geen push meer, tenzij je de app van Gmail op je iPhone installeert. Push betekent dat je meteen een melding op je iPhone krijgt bij een nieuwe mail.

Met het fetch-principe maakt je iPhone pas verbinding met de server als je op de Mail-app drukt. Ook zal de app in opgegeven intervallen verbinding met de Google-servers maken om te kijken of er mail voor je is. Dit interval stel je in onder Fetch als je op Nieuwe gegevens tikt. Het laten vallen van push-ondersteuning geldt overigens alleen voor nieuw aangemaakte accounts, oude accounts hebben nog wel push-ondersteuning.

 

© PXimport

Als je wilt dat je iPhone bijvoorbeeld elk kwartier checkt of je een nieuwe e-mail hebt, stel je dit in bij Fetch.

Verzenden en markeren

Omdat je nu je Gmail-account met je iPhone hebt gesynchroniseerd, kun je je inbox met zowel je iPhone als je computer beheren. Dit betekent dat als je een e-mail hebt gelezen op je iPhone, je smartphone dit doorgeeft aan de Google-servers. Als je de volgende keer bij Gmail op je computer inlogt, zie je dat je de desbetreffende mail al hebt gelezen. Hetzelfde geldt voor verstuurde berichten. Wanneer je een bericht verstuurt op je computer, zie je de verstuurde mail onder Verzonden berichten op je iPhone.

Mails die je nog wilt beantwoorden, markeer je door in de e-mail op het vlaggetje linksonder te tikken en voor Markeer te kiezen. Op je andere apparaten zie je deze e-mails ook als gemarkeerd.

 

© PXimport

Wanneer je een e-mail op je iPhone markeert, zal je dit terugzien in Gmail op je computer.

Gmail als app

Google biedt je de mogelijkheid de Gmail-app te installeren. Deze ondersteunt push, maar het nadeel is dat je e-mail nu niet volledig in iOS is geïntegreerd. Je kunt dus niet een foto uit je filmrol via de deel-knop versturen en hiervoor de Gmail-app gebruiken, je iPhone zal altijd de standaard Mail-app openen.

 

© PXimport

Googles eigen app ondersteunt wel push, maar is niet volledig geïntegreerd in iOS.

Agenda activeren

Wil je je Google-agenda met je iPhone synchroniseren, ga dan naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's en selecteer je zojuist toegevoegde account. Zet de schuif achter Agenda's aan, ga naar de Agenda-app op je iPhone, wacht even tot de instellingen geladen zijn en tik dan op Agenda's. Hier zie je nu je accountnaam en eronder je e-mailadres. Een vinkje ervoor betekent dat de agenda daadwerkelijk op je iPhone is te zien.

Tik op Gereed om terug te keren naar de Agenda-app. Maak je nu afspraken in je iPhone, dan zie je deze meteen in je browser op je pc of Mac (via www.google.com/calendar). De meeste agenda-applicaties op je computer kun je ook laten synchroniseren met de agenda van Google.

 

© PXimport

Zet de schuif achter Agenda's aan om de agenda's uit je Google-account met je iPhone te synchroniseren.

Meerdere agenda's beheren

Met Google Agenda kun je meerdere agenda's in één account beheren. Maak bijvoorbeeld een werk-agenda en een privé-agenda aan en deel je afspraken in beide agenda's in. Op je iPhone kun je beide agenda's inzien en eveneens in beide afspraken maken. Zodra je in je browser een agenda aanmaakt, zal deze ook naar de Agenda-app op je iPhone worden gestuurd.

Tik in de Agenda-app op Agenda's en onder je account zie je nu je andere agenda staan. Is dit niet het geval, ga dan in de browser op je pc naar www.google.com/calendar/syncselect en zet vinkjes voor de agenda's die je met je iPhone wilt synchroniseren.

 

© PXimport

De verschillende agenda's worden onder elkaar weergegeven. Zet een vinkje voor de agenda's die je wilt beheren in de app.

Facebook in de agenda integreren

Het is aan te raden om alle agenda's op www.google.com/calendar/syncselect met je iPhone te laten synchroniseren en de juiste agenda's op je iPhone aan of uit te zetten. Dit doe je door in de Agenda-app het vinkje te plaatsen of weg te halen voor de desbetreffende agenda bij Agenda's. Verwijder je het vinkje voor Alle, dan wordt geen enkele agenda gesynchroniseerd.

Heb je Facebook op je iPhone geïnstalleerd en bij Instellingen / Facebook de optie Agenda geselecteerd, dan zal je bij de agenda-instellingen Facebook-activiteiten kunnen selecteren. Al je Facebook-evenementen worden automatisch in je agenda weergegeven. Eventueel selecteer je hier Verjaardagen onder Facebook om ook verjaardagen van je Facebook-contacten weer te geven.

 

© PXimport

Facebook is goed geïntegreerd in iOS en je kunt Facebook-evenementen in je agenda laten weergeven.

Downloaden en installeren

Google Drive is handig om documenten te synchroniseren tussen verschillende apparaten en gebruikers. Maak bijvoorbeeld een spreadsheet op je computer en open het bestand daarna op je iPhone, bewerk het op je iPad en deel het met iemand anders. En dit allemaal zonder dat het op één van je apparaten wordt opgeslagen. Alles staat op de servers van Google, je kunt het wel naar een apparaat downloaden als je wilt.

Om Google Drive op je iPhone te gebruiken, kun je met Safari naar http://drive.google.com surfen, maar het is handiger om de app uit de App Store te downloaden. Zoek naar Google Drive en tik op Aanmelden na installatie. Log in met je Google-accountgegevens.

 

© PXimport

Je Google Drive, inclusief de juiste mappenstructuur.

Document openen en bewerken

Om een bestand op je Drive te bekijken, tik je op Mijn Drive. Je ziet de documenten in dezelfde structuur als op de website van Google Drive. Dit betekent dat je mappen die je in Drive hebt aangemaakt, ook in de app terugziet. Navigeer naar een bestand en open het door erop te tikken.

Om een document te wijzigen, tik je rechtsboven op Bewerken. De app laadt de bewerkings-interface, dit kan een paar seconden duren. Veranderingen worden opgeslagen zodra je op Gereed tikt. De bewerkingsmogelijkheden zijn vrij karig, maar om onderweg even een tekstbestand of spreadsheet te bewerken, is dit meer dan voldoende.

 

© PXimport

Documenten zijn eenvoudig te bewerken in de app Google Drive.

Document delen

Je deelt een bestand met andere contacten door achter de bestandsnaam op het driehoekje te tikken. Onder Mensen met toegang stel je in wie er toegang tot het document hebben. Je ziet je eigen naam onderaan staan, tik op het plusje en vul onder Namen, e-mailadressen of groepen het e-mailadres van de contactpersoon in met wie je het document wilt delen. De app heeft toegang tot je iPhone-contacten en zal het e-mailadres automatisch aanvullen.

Eronder geef je aan welke rechten de contactpersoon mag krijgen. Mag bewerken is de meest ruime optie, geef deze alleen aan mensen die daadwerkelijk het gehele document mogen wijzigen. Tik op Bewaar en je contactpersoon krijgt een e-mailuitnodiging om het bestand in te zien.

 

© PXimport

Deel een document met een contactpersoon, denk erom dat je de contactpersoon de juiste rechten geeft.

Contacten synchroniseren

Om je contacten te synchroniseren, is het aan te raden een apart account te creëren onder Instellingen. Tik op E-mail, contacten, agenda's en vervolgens op Voeg account toe. Selecteer Anders en in het volgende venster tik je onder Contacten op Voeg CardDAV-account toe. Achter Server vul je google.com in en achter Beschrijving kies je een naam voor het account. Typ je gegevens in achter Gebruikersnaam en Wachtwoord.

Ga vervolgens naar Telefoon en kies voor Contacten. Tik op Groepen en je ziet dat je zojuist toegevoegde account onderaan is te zien. Zorg dat het vinkje is geactiveerd, je kunt eventueel ook een vinkje voor je Facebook-contacten zetten. Hiervoor moet je de contacten-schuif achter Facebook hebben geactiveerd bij Instellingen / Facebook.

 

© PXimport

Contacten synchroniseer je het beste met een CardDAV-account.

Contactinformatie wijzigen en delen

Wijzigingen breng je aan door bij de contactgegevens van een persoon op Wijzig te tikken. Ben je klaar met de wijziging, kies dan voor Gereed. De wijziging wordt meteen naar de Google-servers verzonden en in Gmail zie je de wijziging na enkele seconden. Uiteraard heb je wel een actieve internetverbinding nodig. Is deze niet actief dan zal je iPhone de wijzigingen synchroniseren zodra je verbinding met het internet maakt.

Een contact deel je met iemand anders door op Deel contact te tikken. Selecteer E-mail of Bericht om de gegevens naar iemand anders te zenden. De juiste app wordt geladen en je kunt de informatie versturen.

 

© PXimport

Contacten wijzigen is eenvoudig en de verandering wordt meteen naar de Google-servers gestuurd.

Downloaden en ontdekken

Safari is een goede en snelle browser voor de iPhone, maar met Chrome haal je een paar mooie functies naar je iPhone. Download Google Chrome vanuit de App Store en tik op Accepteren en doorgaan. Eventueel zet je een vinkje voor Help Google Chrome beter te maken, dit is niet verplicht. Log in met je Google-accountgegevens en kies voor Aanmelden.

Chrome heeft de zoekfuncties van Googles zoekmachine perfect geïntegreerd en je kunt vanuit de adresbalk meteen een zoekopdracht starten, Chrome zal de opdracht automatisch zelf aanvullen. In Chrome heb je een ongelimiteerd aantal tabbladen tot je beschikking en zoek je gemakkelijk op een bepaalde pagina: klik op de drie horizontale streepjes en kies voor Zoeken op pagina.

 

© PXimport

Meld je aan bij Chrome om het meeste uit de browser te halen.

Tabbladen synchroniseren

Chrome houdt bij welke tabbladen je op elk apparaat hebt geopend. Open een website op je computer en lees het artikel bijvoorbeeld verder op je iPhone. De instellingen voor deze functie vind je in de browser op je computer.

Klik op de drie horizontale streepjes en kies Instellingen. Klik op Geavanceerde synchronisatie-instellingen en je ziet welke onderdelen gesynchroniseerd worden. Standaard is ingesteld dat alles wordt gesynchroniseerd. Klik op Alles synchroniseren en selecteer Kies wat u wilt synchroniseren, zorg dat het vinkje voor Geopende tabbladen actief is.

Op je iPhone tik je ook op de drie horizontale streepjes en vervolgens op Instellingen. Ga naar Basisinstellingen en tik op je account. Zorg dat Synchroniseren ingeschakeld is en kies de onderdelen bij Geavanceerd.

 

© PXimport

Onder Services vind je de synchronisatie-opties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten