Google legt app-updates aan banden

Door: Jasper Bakker | 29 april 2013 10:20

Nieuws

Android-apps die via Google Play worden aangeboden, mogen voortaan hun updates alleen via die appstore distribueren. Dit moet transformaties tot malware en andere ongewenste updates voorkomen.

Google legt app-developers een nieuwe verplichting op: als zij hun apps via de officiële app store van de Android-maker uitbrengen, moeten ze dat ook doen voor updates. Het is niet langer toegestaan om apps zelf en direct bij te werken. Updates moeten verplicht via Google Play.

'Vertrouwde bron'

Het lijkt erop dart de Android-maker deze nieuwe verplichting doorvoert om malware te bestrijden. De update-regel is namelijk toegevoegd aan het Dangerous Products-deel van de developersvoorwaarden. "Een app die is gedownload bij Google Play mag zijn eigen APK binaire code niet wijzigen, vervangen of updaten via enige andere methode dan Google Play's updatemechanisem", luidt de toevoeging. De appstore-eigenaar benadrukt daar dat Google Play een "vertrouwde bron is voor Android-applicatiedownloads" en dat het bedrijf toegewijd is aan beveiliging.

Achter de schermen speelt er mogelijk ook een machtsspel tegen online-concurrent Facebook. Die sociale networkreus heeft zijn Android-app laatst zelf voorzien van een update, weet Infoworld.com te melden. Recent heeft Facebook zijn geheel nieuwe Home-app uitgebracht, die de user interface van Android zelf en van andere daarop draaiende apps geheel overneemt.

Omstreden updates

Facebook Home werkt vooralsnog op een beperkt aantal Android-toptoestellen. Google's verplichting voor app-updates zorgt er hoe dan ook voor dat updates langs de keuring van de Android-maker moeten. Net zoals gewone apps zich dankzij een update ineens kunnen ontpoppen tot malware, kan een legitieme app ineens ongewenste of niet toegestane eigenschappen krijgen. Overigens hebben zowel Facebook als Google zelf in het verleden omstreden nieuwe voorwaarden en instellingen doorgevoerd, met daarin verdergaande rechten voor datavergaring.

Bron Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Google legt app-updates aan banden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.