Google koopt weer 1000 IBM-patenten voor Android

Door: andreas-udo-de-haes | 15 september 2011 10:22

Nieuws

Google koopt nieuwe wapens om Android te beschermen in de escalerende patentenoorlog. De wapenhandelaar is andermaal IBM, die 1023 uiteenlopende patenten levert. Voor de tweede keer.

De 1023 patenten zijn half augustus al van eigenaar verwisseld, blijkt uit documenten van het Amerikaanse patentbureau USPTO. Google bevestigt de transactie tegenover persbureau Bloomberg, maar wil verder geen details kwijt.

Escalerende wereldoorlog

De verkochte patenten moeten nog worden geanalyseerd, maar een eerste blik leert dat het een breed portfolio is. De octrooien hebben betrekking op zaken uiteenlopend van microprocessor- en (draadloze) netwerktechnologie tot database-innovaties. IBM is al jaren patentkampioen.

Er zitten ook een aantal patenten bij die betrekking hebben op Java, merkt SEObytheSea op. Die kunnen een rol spelen in het gevecht met Oracle. Google is door Oracle aangeklaagd, omdat de code van Android zou zijn gekopieerd van Java.

De patenten moeten Google, maar ook smartphone- en tabletmakers, beschermen tegen de steeds heftiger aanvallen uit de kampen van vooral Apple en Microsoft. Het doelwit is daarbij het mobiele besturingssysteem Android. De schermutselingen en dreigementen tussen de kemphanen zijn de laatste maanden ontaard in een wereldwijde patentoorlog. Alleen al in de VS lopen er bijna honderd patentzaken waarin Apple partij is.

Wapenwedloop

Google heeft een gevoelig verlies geleden door achter het net te vissen bij een gigantische vangst: 6000 patenten van de overleden telecomgigant Nortel. Apple en Microsoft gingen er met de buit vandoor, al loopt er nog wel een onderzoek of die veiling wel eerlijk is verlopen.

Het relatief jonge Google heeft al lange tijd het huidige patentsysteem flink bekritiseerd. Toch ziet het zich gedwongen mee te gaan in de wapenwedloop. In augustus kondigde het aan de mobiele tak van Motorola over te nemen voor 12,5 miljard dollar. Het diepe en brede patentportfolio van dat ooit grote telecom- en telefoniebedrijf gaf hierbij de doorslag.

Steun aan Android-partners

Maar die acquisitie is voorlopig nog niet rond. Ondertussen hebben Google en zijn Android-partners dringend behoefte aan patentmunitie. Vandaar de aankoop van 1023 patenten van IBM.

Nog geen twee maanden geleden kocht Google ook een zak van 1559 patenten, waarvan ruim duizend van IBM. Vorig jaar kocht Google al een aantal octrooien van onder meer Motorola en HP. Een aantal daarvan heeft het recentelijk weer doorverkocht aan smartphonemaker HTC, die ze momenteel meteen gebruikt in zijn strijd met Apple.

Update 11.30 uur: Correctie: patenten van HTC kwamen van Motorola, niet IBM. Aanvullingen: twee maanden geleden kocht Google ook een berg patenten, waarvan 1030 van IBM. Plus, er zitten ook Javapatenten in het nu overgenomen portfolio.

0 Reactie(s) op: Google koopt weer 1000 IBM-patenten voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.