Google koopt maker gezichtsherkenningssoftware

Door: chris-koenis | 04 oktober 2012 14:27

Mac

Google bevestigt de overname van Viewdle, een bedrijf dat is gespecialiseerd in gezichtsherkenningssoftware voor onder meer mobiele applicaties.

Met de overname van Viewdle maakt Google serieus werk van eerder uitgelekte plannen voor gezichtsherkenning. De zoekgigant betaalt volgens CNet tussen de 23 en 35 miljoen euro voor het bedrijf dat is gespecialiseerd in gezichtsherkenning en augmented reality.

De overname van Viewdle is officieel gedaan door Motorola Mobility, dat in mei is overgenomen door Google, en naar verluidt de onderhandelingen met Viewdle vorig jaar al was begonnen.

Automatisch taggen

Met de kennis en patenten van Viewdle kan Google zijn bestaande (mobiele) diensten aanvullen. Viewdle, in 2006 opgericht in de Oekraïne en inmiddels verhuisd naar Silicon Valley, staat bekend als een bedrijf met expertise in de gezichtsherkenningtechniek die kan worden gebruikt voor het automatisch 'taggen' van personen of het herkennen van een eigenaar van een mobiel apparaat. Google zal deze functies nu mogelijk toevoegen aan Android, YouTube, Picassa en Google+.

Ook de concurrentie staat niet stil op het gebied van gezichtsherkenning, dat een belangrijke pijler blijkt te zijn voor grote technologiebedrijven. Apple verzamelde al patenten met betrekking tot de iPhone en iPad, Microsoft werkt aan OneVision en HP kocht de videoanalysesoftware van Autonomy.

Facebook voegde in 2010 al automatische gezichtsherkenning toe aan zijn sociale netwerk, iets wat veel Europese toezichthouders op de privacy tegen de borst stuit.

Toegevoegde realiteit

Een ander onderdeel van Googles overname is die van augmented reality, de techniek waarbij informatie wordt toegevoegd aan de omgeving die alleen zichtbaar is voor gebruikers van bijvoorbeeld smartphones.

Google werkt zoals bekend al enige tijd aan Google Glasses, een op Android draaiende bril die virtueel informatie toevoegt. Het project werd met veel bombarie gepresenteerd op Google's developerconferentie I/O in juli.

Een indicatie hoe Viewdle werkt:

[youtube]iJ-I5_8yRVY[/youtube]

0 Reactie(s) op: Google koopt maker gezichtsherkenningssoftware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.