Google heeft de beste bedrijfsreputatie

© CIDimport

Google heeft de beste bedrijfsreputatie

Geplaatst: 3 mei 2011 - 08:06

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Google heeft de beste reputatie van alle Amerikaanse bedrijven. Apple is door het Amerikaanse publiek als vijfde gewaardeerd. De eerste plaats van Google is opmerkelijk na allerlei privacyschandalen.

De ranglijst van Amerikaanse bedrijven met de beste reputatie wordt jaarlijks opgemaakt door Harris Intercative, een marktonderzoeksbureau dat de reputatie van bedrijven meet sinds 1999 Google neemt de eerste plaats over van Berkshire Hathaway, dat naar de vierde plaats is gezakt. Apple stijgt sinds 2002 gestaag en is nu door het Amerikaanse publiek op de vijfde plaats gezet. Intel staat zesde. Facebook is een nieuwkomer in de lijst en start met plaats 31 ergens in de middenmoot.

Ict-sector goed gewaardeerd

De technologiesector heeft van alle marktsectoren de beste reputatie, zo blijkt verder uit het onderzoek. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek gaven de ict-sector een positieve waardering. De retailsector, de nummer twee op de lijst, kwam daar met 57 procent niet eens in de buurt. De financiële markt en de oliesector bungelen nog steeds onderaan de reputatielijst.

Google werd onder meer goed gewaardeerd voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, financiële prestaties, visie en leiderschap en werkomstandigheden. Met name de sterke reputatie op maatschappelijke verantwoordelijkheid valt op. Google is in de laatste jaren diverse malen in opspraak gekomen vanwege het (mogelijk) schenden van allerlei privacyregels.

Allerlei privacy-schendingen

De perceptie daarvan is wellicht in de Verenigde Staten anders dan in Europa. Juist de Europeanen maken zich druk om Google Streetview, waarbij de camera-auto, die daarvoor informatie moest vergaren, tevens het draadloze internetverkeer van burgers bleek op te nemen en op te slaan. In Duitsland, Zwitserland en Nederland is Google daarvoor op de vingers getikt. Daarnaast lopen er antitrustzaken bij de Europese Commissie.

Ook speelt de kwestie rond het bewaren van data, die in eerste instantie volkomen legaal op de servers van Google terecht zijn gekomen. Klanten die gebruik maken van clouddiensten, moeten volgens Europese regelgeving gegevens die te maken hebben met personen binnen de grenzen van de EU houden. Dat gebeurt in het geval van Google niet altijd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten