Google en RIM vechten om patenten Nortel

Research in Motion gaat de strijd aan met Google. De maker van de BlackBerry bereid een bod voor op 6000 patenten van Nortel. Google heeft al gezegd daar 900 miljoen dollar voor over te hebben.

Nortel heeft al in de vroege dagen van draadloze communicatie allerlei patenten op draadloze netwerktechnologie geclaimd. Naast draadloze netwerktechnologie gaat het ook om andere technologieën die te gebruiken zijn in glasvezelnetwerken, halfgeleiders en spraak.

Ook LTE en draadloze videostreaming zouden (deels) gedekt zijn door de patenten. Sommige van de patenten zouden de kern raken van technologie die wordt gebruikt in alle smartphones, dus naast de Android-telefoons en de BlackBerry ook de iPhone.

Schuldeisers betalen

Nortel kwam twee jaar geleden in de financiële problemen en om de schuldeisers te kunnen betalen is het bedrijf in stukken geknipt en verkocht. De patenten zijn nu nog over en eveneens te koop. Google heeft eerder deze maand al gemeld 900 miljoen dollar over te hebben voor de patenten van Nortel.

Het bedrijf kan de patenten goed gebruiken in de patentenoorlog tegen andere leveranciers en dienstverleners in de mobiele markt. Door de groeiende populariteit van Android is Google in aanvaring gekomen met andere marktpartijen die of een concurrerend product op de markt brengen, of een graantje proberen mee te pikken van het succes.

Biedingoorlog

De patenten van Nortel zijn zeer gewild, zo meldt financieel persbureau Bloomberg. Andere leveranciers van mobiele telefoons zouden zich eveneens klaarmaken om zich in een biedingoorlog te storten, waardoor de prijs van de patenten snel kan oplopen tot boven een miljard dollar.

Doordat Google een bod heeft gedaan van 900 miljard dollar, moet de volgende bieder daar 29 miljoen dollar boven zitten, zo schrijft het biedingproces voor. Navolgende biedingen moeten telkens 5 miljoen dollar hoger zijn. Als Google daadwerkelijk een concurrerend bod krijgt, komt het tot een veiling op 20 juni.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten