Google en Apple strijden om Kodak-patenten

Door: henk-jan-buist | 30 juli 2012 10:44

Mac

Twee consortiums azen op het patentportfolio van het noodlijdende Kodak. Het ene bestaat uit Apple en Microsoft en het andere uit Google en enkele van diens hardwarepartners.

Kodak gooit op 8 augustus 1100 van zijn patenten onder de hamer. Het bedrijf schat de waarde van het portfolio zelf op 2,6 miljard dollar, alhoewel het kroonjuweel van de patentencollectie onlangs ongeldig is verklaard.

'Geen 2,6 miljard'

Ingewijde bronnen melden aan de Wall Street Journal dat diverse partijen geïnteresseerd zijn in de octrooienbibliotheek van Kodak. Onder de potentiële kopers bevindt zich ook Apple, dat eerder nog door Kodak is aangevallen met zo'n patent of fototechnologie. Samen met Microsoft biedt de iPhone-maker straks op tegen Google en zijn Android-partners waaronder Samsung, LG en HTC.

Kodak verkoopt de patenten in twee kavels. De ene is een collectie van patenten die gaan over beeldverwerking op mobiele apparaten. De tweede betreft octrooien op onder meer opslag en analyse van digitale foto's. Volgens de bronnen van de Wall Street Journal zullen de eerste biedingen de door Kodak gewenste 2,6 miljard dollar niet eens benaderen.

Al ingezet in patentoorlog

De consortiums zouden vooral geïnteresseerd zijn in het eerste kavel met de patenten die betrekking hebben op smartphones en tablets. Met één van de belangrijkste patenten heeft Kodak eerder de strijd aangebonden met Apple en met BlackBerry-maker RIM.

Het Amerikaanse fotobedrijf heeft patent op het vertonen van digitale voorbeelden van foto's. BlackBerry's en iPhones gebruiken een dergelijke techniek voor voorvertoning. De International Trade Commission heeft echter dit kroonjuweel in Kodaks patentencollectie ongeldig verklaard, omdat het idee van een fotopreview zo voor de hand ligt.

Kartelvorming

Dezelfde partijen die nu uit zijn op Kodaks patenten hebben vorig jaar elkaar al bestreden bij de veiling om de octrooien van de Canadese telecomfabrikant Nortel. Apple, RIM en Microsoft hebben uiteindelijk die veiling gewonnen. Zij zijn met diverse 3G- en 4G-patenten aan de haal gegaan.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zich vervolgens nog over de aankoop gebogen wegens een vermoeden van kartelvorming. Eerder dit jaar is deze aankoop alsnog goedgekeurd.

0 Reacties op: Google en Apple strijden om Kodak-patenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord