Google Books verdwijnt op iPhone en iPad

Door: uhro-van-der-pluijm | 25 juli 2011 11:34

iPad

Google Books is verwijderd uit de App Store van Apple. De app van Google voldeed niet aan de nieuwe regels van Apple. Die bepalen dat ebooks via de eigen app store verkocht moeten worden.

Google's Books applicatie voor iPhone en iPad is verdwenen uit de app store. Die verdwijning ging stilletjes, waardoor het waarschijnlijk is dat Apple de applicatie uit de winkel gehaald heeft. Dat meldt 9to5Mac, dat vorige week al ontdekte dat de applicatie niet langer beschikbaar was. Toen werd er nog gedacht dat dit misschien een hikje was.

Schending van regels

Inmiddels is de applicatie al vijf dagen niet meer te vinden en is het dus waarschijnlijk dat hij permanent is verwijderd. De applicatie werd voor het laatst geüpdatet in april en voldeed met die update namelijk niet aan de eisen die Apple sinds juli aan apps voor uitgevers stelt. Het is namelijk mogelijk om boeken in de app zelf aan te schaffen.

Met de nieuwe voorwaarden voor uitgevers, verbiedt Apple dat expliciet. Wie boeken op een apparaat van Apple wil aanschaffen, moet dat via de App Store doen. Apple strijkt vervolgens een gage van 30 procent op. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor krantenabonnementen en muziek.

Andere apps nog te krijgen

Omdat deze regeling veel uitgevers in het verkeerde keelgat schoot, heeft Apple de regels wel iets losser gemaakt. In juni kondigde het bedrijf namelijk aan dat het verkopen van boeken en abonnementen voor content op de iPad wel mogelijk bleef buiten de App Store om. Dat moest dan wel via de website van de aanbieder, content aanbieden via de app was streng verboden. Net als het linken naar een webwinkel vanuit de app zelf.

Andere boekenapps, zoals Kobo, hebben die wijziging wel doorgevoerd en zijn nog wel te downloaden vanuit Apple's App Store. De Nederlandse website Bright merkt op dat de app Magworld van boekwinkelketen AKO voorlopig nog wel te verkrijgen is, hoewel deze applicatie nog wel een ingebouwde winkel heeft.

Books geteisterd door rechtszaken

Google startte in december vorig jaar met het verkopen van hedendaagse boeken via Google Books. Dat moet op die manier concurreren met Amazon en de Apple eBookstore. Daarvoor werd de site enkel gebruikt voor historische boeken, vaak uit universiteitsbibliotheken. Google scande deze boeken echter in zonder rechten te betalen en zelfs zonder toestemming van uitgevers.

Dat kwam het bedrijf in 2005 op een rechtszaak te staan van een Amerikaanse vakbond van auteurs en een organisatie die uitgevers vertegenwoordigt. In 2008 schikte de zoekgigant met die organisaties. In maart van dit jaar oordeelde een rechter echter dat die schikking onredelijk is. Google zou er te veel macht door krijgen. Ook Europese landen als Frankrijk en Duitsland zijn bang dat Google door Google Books te veel macht in handen krijgt.

0 Reactie(s) op: Google Books verdwijnt op iPhone en iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.