Google-baas Page: Android-woede Jobs was gespeeld

© CIDimport

Google-baas Page: Android-woede Jobs was gespeeld

Geplaatst: 5 april 2012 - 06:47

Aangepast: 16 november 2022 - 10:20

Redactie ID.nl

Ondanks de talloze rechtszaken van Apple tegen Android-partners, was de woede van Steve Jobs over 'Google's diefstal' slechts voor de show, stelt Larry Page.

De vijandschap tussen Apple en Google, gesymboliseerd door Steve Jobs' nucleaire oorlogsverklaring tegen het 'gejatte Android', was een toneelstukje. Dat stelt Larry Page, ceo van Google in een interview met Busisess Week.

Toen Page net ceo was geworden had hij een ontmoeting met Jobs. Maar rond diezelfde tijd was de relatie tussen Apple en Google al totaal verzuurd. Jobs was spinnijdig over Android, volgens hem een complete rip-off van iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Des te pijnlijker, omdat de vorige Google-baas, Eric Schmidt, jarenlang in de raad van commissarisen van Apple zat.

Nucleaire oorlog tegen Android

Jobs beloofde alles op alles te zetten om het 'verraad van Google' te bestrijden. "Ik zal mijn laatste adem uitblazen als het nodig is, ik zal elke cent van de 40 miljard dollar die Apple op de bank heeft inzetten, om deze wandaad recht te zetten", aldus Steve Jobs tegen zijn biograaf Walter Isaacson. "Ik zal Android vernietigen, omdat het een gestolen product is. Ik ben bereid hiervoor een nucleaire oorlog te beginnen."

Momenteel zitten we midden in het resultaat: een wereldwijde patentoorlog tussen mobiele giganten. Maar volgens Page was de woede van Jobs gespeeld. “Ik denk dat die onenigheden slechts voor de show waren. Ik had een goede relatie met Steve. Ik zou niet zeggen dat ik veel tijd met hem heb doorgebracht door de jaren heen, maar ik zag hem regelmatig. Opmerkelijk genoeg nodigde hij me zelf uit voor die ontmoeting."

Liever de wereld verbeteren

Page stelt dat de gespeelde woede tegen Google en Android alleen diende om het gevoel onder Apple-medewerkers te creëren van een gezamenlijke vijand.

“Het diende een belang voor hun. Het is voor veel bedrijven handig om te geloven dat er een grote rivaal is om de rangen te kunnen sluiten." Page zelf heeft echter een hoger doel dan zich af te zetten tegen concurrenten: “Het is beter om te kijken naar wat mogelijk is en hoe je de wereld beter kunt maken."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten