Google aast op Nortel-patenten uit 'zelfverdediging'

Door: Jasper Bakker | 05 april 2011 10:53

Nieuws

Google wil Android beschermen door de patenten op te kopen van het failliete Nortel. Google biedt 900 miljoen dollar, maar Microsoft heeft al toegang tot die patenten, op onder meer 4G.

Het hoge bedrag is gerechtvaardigd door het huidige patentklimaat, aldus Google. Het bod van 900 miljoen is geaccepteerd als ijkpunt ('stalking horse bid'), waar de andere gegadigden dus overheen moeten gaan. Dit onthult hoofdjurist Ken Walker van Google in een blogpost.

Apple biedt ook, Microsoft hoeft niet

Volgens techblog All Things D hebben onder meer Apple, Nokia en Blackberry-maker RIM al interesse getoond. Laatstgenoemde greep mid 2009 ernaast in een veiling om andere brokstukken van Nortel Networks.

Patentreus Microsoft doet niet mee aan de bieding, want het heeft al toegang tot de Nortel-patenten. De twee hebben in 2006 namelijk een brede overeenkomst gesloten waarbij Microsoft een niet-verlopende licentie heeft op alle patenten van het telecombedrijf. Die licentie blijft ook gelden als een ander de patenten opkoopt, vertelt Microsoft aan techblog GeekWire.

Machtig verdedigingswapen

De patenten waar Google nu op biedt, kunnen een verdediging vormen, maar zijn ook een gevaarlijk wapen in de handen van een ander. Het Canadese Nortel heeft namelijk meer dan 4000 patenten op uiteenlopende telecomtechnieken, waaronder draadloos, optisch, 3G en 4G (LTE) mobiel breedband, en internetadvertenties. De waarde van dat portfolio is eind vorig jaar geschat op meer dan 1 miljard dollar, meldde persbureau Reuters toen over de aankomende eerste biedingsronde.

Google zegt de patenten van Nortel in huis te willen halen om zich te kunnen verdedigen. Dat is dan zowel tegen patenttrollen, bedrijven alleen patenten maar geen producten hebben, als tegen bedrijven die concurrentie willen smoren, schrijft hoofdjurist Ken Walker van Google. Hij noemt geen namen, maar Google ligt qua patenten in de clinch met het grote Oracle enerzijds en met kleine patenttrollen als GeoTag anderzijds.

Trollen, en concurrenten

"Een van de beste verdedigingsmiddelen die een bedrijf heeft tegen dat soort aanklachten is - ironisch genoeg - het hebben van een formidabel patentportfolio", blogt Walker. "Want dat helpt je om je vrijheid te handhaven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Google is een relatief jong bedrijf en hoewel we een groeiend aantal patenten hebben, hebben veel van onze concurrenten grotere patentportfolio's door hun langere bestaansgeschiedenis."

Onder de patenten van Google bevinden zich ook opmerkelijke exemplaren. Zo heeft het bedrijf onlangs nog een patent gekregen op logo-aanpassingen, de zogeheten Doodles. Verder heeft het een patent op gerichte, verplicht te kijken tv-reclame. Ook bezit Google een patent op automatisch gegenereerde relevante links, voor gerelateerde content bij een bezochte webpagina. En tot slot heeft de internetreus een patent op het afluisteren van wifi-netwerken, wat het jarenlang per ongeluk heeft gedaan met zijn Street View-auto's.

Hervorming, open source

Google pleit - en strijdt - ook voor hervorming van het Amerikaanse patentsysteem. Daar is al geruime tijd veel ophef over, vanuit de kampen van voor- en tegenstanders. "In de afwezigheid van betekenisvolle hervorming menen wij dat dit de beste lange-termijnoplossing is voor Google, onze gebruikers en onze partners."

Walker noemt daarbij expliciet partnerbedrijven en de open source-gemeenschap, "die integraal betrokken is bij projecten zoals Android en Chrome". Dat geheel aan partijen moet wel in staat blijven om te innoveren, en de partij Nortel-patenten zou dat volgens de jurist van Google mogelijk maken.

0 Reactie(s) op: Google aast op Nortel-patenten uit 'zelfverdediging'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.