© PXimport

Ghostery

Geplaatst: 9 januari 2012 - 13:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Evi Maquoi

Tijdens het surfen speelt u veel informatie door aan adverteerders en andere monitors. Trackers, cookies, knoppen ... allerlei piepkleine verstopte stukjes code spelen persoonlijke informatie door. Tenzij u hier zelf maatregelen tegen neemt, door de plug-in Ghostery te installeren.

Ghostery is een plug-in voor uw browser, u hoeft er dus geen aparte software voor op te starten. Het is beschikbaar voor de vijf populairste browsers op de markt: Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari en Opera. Na de installatie moet u zich nog even door enkele opties worstelen. U kunt zich bijvoorbeeld inschrijven voor GhostRank. Dit anonieme informatiepanel verzamelt alle informatie over scripts die u tijdens het surfen tegenkomt om Ghostery te verbeteren. Vink Click here to enable GhostRank aan indien u wilt deelnemen aan het informatiepanel. Daarnaast beslist u ook of u Alert Bubble wilt instellen. Dit is een informatiepop-up van Ghostery, die u meldt wanneer een bepaalde website persoonlijke info bijhoudt/volgt. Wij raden aan om deze functie wel in te stellen. Ook op vlak het blokkeren van bepaalde informatie hebt u het voor het zeggen. Hoewel de meeste browsers al heel wat advertenties, pop-ups en andere rotzooi blokkeren, komt er toch nog vaak wat vervelende informatie tevoorschijn. Met Ghostery kunt u extra filteren. U wordt via een melding in de rechterbovenhoek van uw scherm op de hoogte gebracht van geblokkeerde items.

© PXimport

U moet aangeven welke opties u allemaal wilt inschakelen.

Subtiel

Ghostery controleert meer dan 500 monitors die uw surfgedrag bijhouden. De resultaten worden op een erg subtiele manier in een zogenoemde Ghostery Bubble getoond. Tijdens het surfen krijgt u via een cijfertje te zien hoeveel trackers Ghostery opgespoord (en geblokkeerd) heeft. Eén klik volstaat om meer informatie op te roepen. Ghostery deelt de scripts in per categorie. Wanneer u vervolgens op More info klikt, wordt u doorverwezen naar een Ghostery-pagina waarop u meer informatie krijgt over de gevonden tracker. Voorbeelden van geblokkeerde trackers zijn Google Analytics, DoubleClick, OneStat, Fetchback en ComScore Beacon. Scripts blokkeren kan eveneens. Hiervoor moet u wel even naar de plug-in-instellingen navigeren (klik op het Ghostery-icoon en vervolgens op Options). Via Blocking Options kunt u aangeven welke trackers geblokkeerd moeten worden. U kunt automatisch alle trackers blokkeren of handmatig bepaalde trackers aanvinken. Daarnaast kunt u uitzonderingen maken voor bepaalde websites waarop de scripts wel uitgevoerd mogen worden.

© PXimport

Een voorbeeld van enkele opgemerkte scripts in Google Chrome.

© PXimport

Trackers worden in Firefox op deze manier getoond.

Conclusie

Wij vinden Ghostery een belangrijke plug-in omdat het toont welke scripts en trackers allemaal verstopt zitten in de sites die u bezoekt. Dat monitoren gebeurt - in tegenstelling tot andere programma's en plug-ins - op een subtiele manier die niet stoort. Een ander pluspunt van deze plug-in is dat hij beschikbaar is voor vijf populaire browsers. Er worden regelmatig nieuwe updates gedaan. Wanneer u het overzicht van de browsers en hun versienummers bekijkt, ziet u dat Firefox het meest recent is (versie 2.6.0 op het moment van schrijven). De plug-ins voor Internet Explorer en Google Chrome zitten rond versie 2.4, en Ghostery voor Safari en Opera op respectievelijk versie 1.2.0 en 0.9.2. Dit wil niet zeggen dat die voor Opera en Safari ouder of slechter zijn, Ghostery is alleen later begonnen met ontwikkelen van deze plug-ins.

© PXimport

Ghostery

Freeware

Taal Engels

Download N.v.t., is browserextensie

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X

Systeemeisen Recente versie van FireFox, Chrome, Safari, Internet Explorer of Opera

Oordeel 6/10

Pluspunten

Beschikbaar voor alle populaire browsers

Subtiele Ghostery Bubble

Blokkeer wat u wilt

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Versienummers verschillen per browser

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten