Zo kun je gedeelde Macs op je netwerk benaderen

Door: chwhynny-overbeeke | 22 juli 2015 11:01

How To

Mac OS X heeft een ingebouwde functie waarmee je bestanden kunt delen met andere computers op je netwerk. En dat kan zelfs met pc's die op Windows draaien. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Het is handig om bestanden die op een andere computer op je netwerk staan vanaf je eigen Mac te kunnen openen, kopiëren of verplaatsen. In Mac OS X is dit heel eenvoudig - en naar wens aan te passen. Zo kun je aangeven welke mappen je wilt delen en met wie, en of deze gebruikers alleen bestanden mogen kopiëren of ook toevoegen. Je kunt zelfs Windows PC's benaderen! Lees ook: Bestanden delen tussen OS X-accounts.

Om bestanden die op je eigen Mac staan met andere computers op je netwerk te delen, moet je op jouw Mac naar Systeemvoorkeuren gaan en op Delen klikken. Zet een vinkje in het vakje bij Bestandsdeling. Als je op de knop Opties klikt, kun je ervoor kiezen om bestanden met Windows computers te delen door middel van het SMB (Server Message Block) protocol, of met oudere Macs door middel van AFP (Apple Filing Protocol). Vink de protocollen die je wilt activeren aan.

Als je bepaalde mappen wilt delen, kun je deze specificeren door op het + icoon onder Gedeelde Mappen te klikken.

Om te kiezen met welke gebruikers je bestanden wilt delen, moet je op het + icoon onder Gebruikers klikken. Als je wilt dat een bepaalde gebruiker alleen bestanden kan kopiëren, moet je voor die gebruikersnaam Alleen Lezen selecteren. Mag de gebruiker ook bestanden aan je Mac toevoegen, kies dan Lezen & Schrijven. Wil je niet dat de gebruiker de bestanden in je map kan zien, terwijl je wel wilt dat hij of zij bestanden aan de map kan toevoegen, kies dan Alleen Schrijven.

Bestanden benaderen

Als je bestanden wilt benaderen die op andere Macs op je netwerk staan, moet je naar de Finder gaan en de zijbalk omlaag scrollen totdat je de header Gedeeld tegenkomt. Onder deze header staan alle Macs die bestanden kunnen delen. Om ze allemaal te zien, kan het zijn dat je op Alles moet klikken als het er veel zijn. Kies de computer die je wilt benaderen. Als er gasttoegang is toegestaan worden meteen alle gedeelde mappen weergegeven, maar als je moet inloggen krijg je eerst een Verbind Als knop te zien. Log in dat geval in met je Apple ID, en klaar is Kees!

0 Reactie(s) op: Zo kun je gedeelde Macs op je netwerk benaderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.