Gebruik van Zwitserse stationsklok kost Apple 17 miljoen euro

Door: Wouter Hoeffnagel | 11 november 2012 12:32

iPad

Apple betaalt 20 miljoen Zwitserse Frank, zo'n 17 miljoen euro, voor het gebruik van het ontwerp van de officiële stationsklok van de Zwitserse spoorwegen (SBB). De klok wordt gebruikt in iOS 6.

De Zwitserse spoorwegklok is in 1944 ontworpen door de Zwitserse ontwerper Hans Hilfiker. Het ontwerp is als beeldmerk geregistreerd door het spoorwegbedrijf SBB. Apple lanceerde in september 2012 iOS 6, de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem. De Klok-app in dit besturingssysteem is voorzien van een klok die verdacht veel lijkt op de Zwitserse stationsklok.

Overeenkomst

SBB kondigde daarom aan dat Apple zijn patenten schendt. Het bedrijf liet daarom weten met Apple in gesprek te willen om een overeenkomst te bereiken over het gebruik van het beeldmerk. Deze gesprekken verliepen snel. De Zwitserse spoorwegorganisatie kondigde in oktober al aan een overeenkomst met Apple te hebben gesloten. Het was echter onduidelijk wat voor bedrag Apple kwijt is voor het gebruik van de klok.

Verschillende bronnen melden nu aan de Zwitserse krant Tages-Anzeiger dat Apple 20 miljoen Zwitserse Frank kwijt is voor het gebruik van het geregistreerde beeldmerk. Door het bedrag te betalen kan Apple ook in de toekomst de klok van Hans Hilfiker in iOS 6 blijven gebruiken.

0 Reactie(s) op: Gebruik van Zwitserse stationsklok kost Apple 17 miljoen euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.