Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

Door: Kees Krick | 03 mei 2012 12:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

26. Draadloos overzetten

Om filmpjes en ander materiaal naar een mobiel apparaat over te zetten, is het vaak niet eens nodig om het betreffende apparaat via een kabel met uw thuiscomputer te verbinden. Het is veel gemakkelijker om de dienst Dropbox te gebruiken. Nadat u zich op de website hebt geregistreerd en de gratis software is geïnstalleerd op uw pc, volstaat het om het materiaal naar een speciale map te slepen, bijvoorbeeld via Windows Verkenner. U mag zelf bepalen welke map dit is, u stelt dit in via het instellingenscherm van Dropbox. Van daaruit wordt het materiaal automatisch naar uw online opslagruimte bij Dropbox gekopieerd. De instellingen van Dropbox bereikt u via het systeemvak (rechts naast de taakbalk). Klik met rechts op het Dropbox-pictogram en kies Preferences. Op het tabblad Advanced kan een map worden aangewezen.

Op de pc kan een map voor Dropbox worden aangewezen.

27. Dropbox-app

Voor uw tablet en smartphone is een gratis Dropbox-app beschikbaar, zowel voor iOS (Apple)- als voor Android-apparaten. Via deze app haalt u het materiaal dat u met uw computer online hebt gezet binnen op het mobiele apparaat. Het is verstandig dit meteen thuis te doen via het draadloze thuisnetwerk. U profiteert dan meestal van een snellere verbinding dan elders, maar los daarvan doet u op die manier geen beroep op uw betaalde databundel. Vervolgens kunt u de computer uitzetten en is de film vanaf uw smartphone of tablet rechtstreeks op de televisie af te spelen, bijvoorbeeld met behulp van een HDMI-kabel.

28. Met een kabel overzetten

Werken met Dropbox is geen pretje als u erg grote filmbestanden wilt overzetten. Alles wordt namelijk eerst online geplaatst en als u thuis ADSL hebt, kost dat akelig veel tijd. Bovendien moet u het materiaal vervolgens weer downloaden naar het mobiele apparaat, zodat u twee keer lang moet wachten. Bij grote bestanden is het daarom handiger de bestanden direct van de computer naar het mobiele apparaat over te zetten. Hebt u een Apple-tablet of -smartphone, dan zit u vast aan iTunes. U verbindt uw iPhone of iPad met een kabel aan de pc of Mac en kopieert de films via iTunes naar het mobiele apparaat. Voeg hiertoe de map met (beeld)materiaal toe aan de iTunes-bibliotheek, via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen of voeg individuele bestanden toe via Bestand / Bestand aan bibliotheek toevoegen. Kies vervolgens in de linkerkolom onder Apparaten de aangesloten iPhone of iPad. U ziet nu diverse tabbladen waarmee u onder andere voor films, foto's en muziek aangeeft hoe het materiaal moet worden uitgewisseld met het apparaat waarop het wordt getoond of afgespeeld.

Wilt u films automatisch via iTunes overzetten, vergeet dan niet voor dit onderdeel synchronisatie aan te zetten.

29. Rechtstreeks toegang

Een Android-apparaat biedt meer flexibiliteit dan een iPad of iPhone, omdat u niet aan iTunes vastzit. Afhankelijk van het merk apparaat dat u hebt, wordt er meestal een programma meegeleverd waarmee u bestanden draadloos of via een usb-kabel kunt overzetten. Daarnaast kan het geheugen van de telefoon of tablet onder Windows zichtbaar worden gemaakt als een 'gewone schijf'. U zet de gewenste bestanden dus eenvoudig over met Windows Verkenner. Ten slotte kunt u in veel Android-apparaten ook met een geheugenkaartje werken. Zo'n kaartje, vaak van het type micro-SD, kan met een SD-adapter in de kaartlezer van uw computer worden gestopt. Ook dan kan Windows Verkenner worden gebruikt om bestanden naar het apparaat in kwestie te kopiëren. Deze methode is wel wat omslachtiger, omdat het geheugenkaartje vaak ergens in het toestel is verstopt. Soms moet zelfs de batterij worden verwijderd om erbij te kunnen.

Een Android-apparaat is ook gewoon als 'Windows-schijf' benaderbaar.

30. Omzetten met Handbrake

Films die niet het juiste formaat hebben, worden pertinent geweigerd door een iPad of iPhone. U kunt ze dan eerst omzetten met een programma zoals het gratis Handbrake. In plaats van zelf allerlei ingewikkelde instellingen goed te zetten, kunt u bij dit programma simpelweg het juiste apparaat uit een lijstje kiezen. Alle instellingen voor de conversie staan dan direct goed. Na het omzetten, dat afhankelijk van de omvang van de film aardig wat tijd in beslag neemt, kan het materiaal alsnog draadloos of via de usb-kabel worden overgezet.

Met Handbrake is een film eenvoudig naar een ander formaat om te zetten.

1 Reactie(s) op: Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 september 2013 23:07 Anoniem
  Hoi met Ray, ik heb een hdmi kabel gekocht voor me i Phone 4 s 32 gb, maar als ik heb op me Samsung HD tv aansluit heb ik de eerste dertig seconde wel beeld en mooi beeld ook trouwens maar daarna springt me tv beeld op zwart en geeft ie aan geen signaal, als ik dan de kabel uit me tel haal en doe em weer terug dan gaat ie weer dertig seconde op beeld maar blijft ie er weer uitvliegen, wie kan me hiermee helpen of wie weet hier mij meer over te vertellen waarom dat gebeurd?? Gr ray
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.