Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

Door: Kees Krick | 03 mei 2012 12:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

21. Streamen naar Android

Hebt u een Android-apparaat in huis, dan hoeft u gelukkig niet te wachten tot Air Playit ook voor dit platform geschikt is gemaakt. U kunt dan vandaag al gebruikmaken van het programma Plex om films via het thuisnetwerk te streamen. Ook daarbij hebt u een programma op de pc of Mac nodig, plus een app op uw tablet of smartphone. Voor de app van Plex moet helaas wel worden betaald (bijna 4 euro), maar de software voor op uw computer is volledig gratis. Hebt u zowel Android- als iOS (Apple)-apparaten in huis, dan is er goed nieuws: voor nog eens 4 euro is er ook een Plex-app voor uw iPhone en iPad te koop. Nog een voordeel van Plex is dat u er niet alleen films en muziek mee kunt streamen, maar ook foto's mee kunt bekijken.

Met Plex is streamen naar zowel mobiele Android- als iOS-apparaten mogelijk.

22. Plex Media Server

Ook bij Plex bestaat de eerste stap uit het installeren van een server op de computer. Surf naar Plex.com en haal bij het onderdeel Downloads het programma Plex for Mac of Plex for Windows binnen. Er is overigens ook nog een Linux-versie van de software beschikbaar. Op een Windows-systeem is - na installatie - in het systeemvak (rechts van de taakbalk) een nieuw pictogram zichtbaar, bestaande uit een grijs vierkantje met een gele pijl erin. Klik er met rechts op en kies Media Manager, waarna uw standaardbrowser zal starten. Van daaruit bestuurt u Plex Media Server.

23. Plex en Internet Explorer

Het gebruik van Plex is eenvoudig, maar als u met Internet Explorer werkt, krijgt u te maken met een kleine complicatie. Plex Media Server werkt namelijk het beste met de browsers Chrome, Safari en FireFox. Gebruikt u Internet Explorer, dan hebt u de aanvullende invoegtoepassing Google Chrome Frame nodig. Bovenaan in het browservenster zal een blauwe regel verschijnen met de tekst Deze site ondersteunt geen Internet Explorer. Voor de beste ervaring klik hier om Google Chrome Frame te installeren. Na een klik op deze regel kan de benodigde invoegtoepassing worden opgehaald en geïnstalleerd.

Als u Internet Explorer gebruikt, hebt u een extra invoegtoepassing nodig.

24. Mappen toevoegen

U voegt mediabestanden aan de server toe door linksboven op Home te klikken, daarna op bijvoorbeeld Films en vervolgens op Add om één of meer mappen bekend te maken. Bevestig de toegevoegde mappen met de knop Voeg sectie toe. Alle bestanden in de door u toegevoegde mappen zullen nu worden geïnventariseerd. In de linkerkolom ziet u vervolgens een aantal bibliotheeksecties. Een sectie is niet meer dan een verzameling films, muziek of foto's, en hij kan uit een aantal mappen bestaan. U mag naar smaak secties aanmaken om een handige indeling te maken.

25. De Plex-app

De interface in de browser waarmee u de instellingen van de Plex Media Server regelt, is vrij basaal. Gelukkig hoeft u hier niet zo heel vaak te zijn, aangenomen dat u met een vast setje mediamappen werkt. Om van uw media te genieten, hoeft u nu alleen nog maar een app op uw Android- of iOS (Apple)-apparaat te installeren. Die is gelukkig gemakkelijker te bedienen dan de computersoftware. Na het starten van de app zal de server automatisch worden herkend, waarna u films, foto's en muziek kunt afspelen.

Via de Plex-app speelt u bestanden af die op de Plex Media Server staan.

Lokale mediabestanden

In plaats van te streamen, kunt u films ook vooraf naar een smartphone of tablet overzetten, zodat u er op elk moment van kunt genieten. Door de bestanden lokaal op uw mobiele apparaat op te slaan, hebt u geen toegang tot het thuisnetwerk nodig en kunt u werkelijk overal films bekijken. Behalve op een televisietoestel in uw eigen huis, kunt u er dus ook bij iemand anders op een groot scherm van genieten. Overzetten kan draadloos of door uw smartphone of tablet via een kabel met uw computer te verbinden. Let er wel op dat u alleen films kunt afspelen waarvan het formaat door het mobiele apparaat wordt herkend. Niet ieder apparaat ondersteunt evenveel filmformaten. In de handleiding is hier altijd meer informatie over te vinden. Als een bepaald filmformaat niet wordt ondersteund, kunt u het eerst op uw computer omzetten naar een formaat dat het apparaat wel wil slikken.

1 Reactie(s) op: Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 september 2013 23:07 Anoniem
  Hoi met Ray, ik heb een hdmi kabel gekocht voor me i Phone 4 s 32 gb, maar als ik heb op me Samsung HD tv aansluit heb ik de eerste dertig seconde wel beeld en mooi beeld ook trouwens maar daarna springt me tv beeld op zwart en geeft ie aan geen signaal, als ik dan de kabel uit me tel haal en doe em weer terug dan gaat ie weer dertig seconde op beeld maar blijft ie er weer uitvliegen, wie kan me hiermee helpen of wie weet hier mij meer over te vertellen waarom dat gebeurd?? Gr ray
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.