Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

Door: Kees Krick | 03 mei 2012 12:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

6. Android verbinden

Ook een Android-apparaat kunt u met uw televisie verbinden. Op tablets is vaak standaard al een HDMI-aansluiting ingebouwd. Probeer echter niet om daar een gewone HDMI-kabel in te steken, want de aansluiting op uw tablet is er vrijwel zeker te klein voor. In de meeste gevallen beschikt het apparaat over een mini- of micro-HDMI-aansluiting, omdat de fabrikant de tablet zo klein en slank mogelijk wil houden. Om uw tablet alsnog aan te sluiten hebt u dus een verloopstekkertje nodig. Dat kunt u in een elektronicawinkel of via een webshop kopen. Het stekkertje schuift u op een gewone HDMI-kabel en daarmee tovert u een uiteinde om in bijvoorbeeld mini-HDMI. Er bestaan ook nog kant en klare kabels, met aan de ene kant een gewone en aan de andere kant een kleine stekker. Op smartphones is niet altijd plek voor een HDMI-aansluiting. Daarom zijn voor bepaalde modellen, zoals de Samsung Galaxy S2, HDMI-snoertjes verkrijgbaar die u in de micro-usb-aansluiting schuift. Het gaat dan om een zogeheten MHL-poort (Mobile High definition Link). Er zijn enorm veel verschillende Android-apparaten en het kan gebeuren dat u op uw toestel zelf de HDMI-poort moet aanzetten en configureren. Dat doet u dan via het instellingenscherm.

Met een verloopstekkertje sluit u een gewone HMDI-kabel aan op een mini-HDMI-poort.

7. Lokaal opslaan of streamen

Het geheugen van tablets en smartphones is beperkt. Wellicht hebt u het grootste en tevens duurste model, zodat u bijvoorbeeld 64 gigabyte opslagruimte hebt. Dat is best veel voor een mobiel apparaat, maar nog steeds weinig als u het vergelijkt met de harde schijf in bijvoorbeeld een laptop. Films met een hoge beeldkwaliteit zijn vaak erg groot in omvang. U bent al snel enkele honderden megabytes kwijt aan een kort filmpje, en dat loopt op tot enkele gigabytes voor een complete speelfilm. U kunt de film comprimeren tot hij nog maar weinig ruimte in beslag neemt, maar daarmee holt de beeldkwaliteit achteruit. Daar merkt u weinig van zolang u op het kleine scherm van een smartphone kijkt, maar als u er vervolgens een televisiescherm aan koppelt, doet u uw ogen geen plezier. Voor films die u onderweg wilt bekijken is het verstandig om wat ruimte op het mobiele apparaat te reserveren. Als het materiaal betreft dat u alleen thuis afspeelt, is het niet echt noodzakelijk om het in uw tablet of smartphone op te bergen. Het is handiger om het rechtstreeks vanaf een computer in uw thuisnetwerk af te spelen, oftewel 'te streamen'. In dit artikel zullen we beide methoden uiteraard bespreken.

8. Streamen

Veruit de handigste manier om via een smartphone of tablet beeldmateriaal op een televisie af te spelen, is door het te streamen vanaf uw thuisnetwerk. Daar hebt u het materiaal meestal toch al ergens opgeslagen, bijvoorbeeld op een computer, externe harddisk, usb-stick of NAS. Streamen kan door een programma op uw pc en een app op de tablet of smartphone te installeren. Daarna kunt u op elk moment een film bekijken, mits de betreffende computer waarmee u streamt aanstaat. U hoeft films niet eerst om te zetten naar een videoformaat dat het mobiele apparaat slikt. Dat gebeurt razendsnel tijdens het afspelen, ook wel 'in realtime', 'on the fly' of 'in-flight' genoemd. Dat heeft als voordeel dat u dit niet handmatig hoeft te doen en er ook niet op hoeft te wachten. U kunt naar welke film dan ook kijken, zonder eerst vooraf een tijdrovende conversie uit te voeren. Dat scheelt enorm veel voorbereidingstijd.

9. Air Playit

Er zijn verschillende programma's verkrijgbaar waarmee u films naar een mobiel apparaat kunt streamen, zoals het gratis Air Playit. Behalve films kunt u er ook muziek mee afspelen. Momenteel is van Air Playit alleen een app beschikbaar voor de iPad en de iPhone, maar de makers hebben aangekondigd dat binnenkort ook een versie voor Android-apparaten wordt uitgebracht. Hebt u meerdere Apple-apparaten in huis, dan bent u in één keer klaar - en binnenkort geldt dat dus ook als u zowel iOS (Apple)- als Android-toestellen bezit. Air Playit is overigens alleen in de Engele taal beschikbaar, dat is voor sommige mensen wellicht iets om rekening mee te houden. Om aan de slag gaan met Air Playit, zorgt u er eerst voor dat de server ervan op uw computer (pc of Mac) draait. Op de website van Air Playit klikt u onder Download Server op Windows Edition of Mac Edition. U slaat het bestand op en voert het uit, waarna de software zichzelf installeert. Zodra u de server voor de eerste keer opstart, kunt u uzelf registreren. Dit kunt u nu meteen doen, maar u kunt het ook uitstellen of er eventueel voor kiezen om registratie ook in de toekomst over te slaan. In dit artikel gaan we als voorbeeld uit van de softwareversie voor de pc.

Met Air Playit kunt u draadloos films op een tablet of smartphone ontvangen.

10. Air Playit op iPhone of iPad

Als u de stappen uit de vorige tip hebt afgerond, gaat u op uw iPad of iPhone naar de App Store. Zoek hier naar een app genaamd Air Playit en installeer deze. Let er wel op dat er voor beide apparaten aparte versies zijn. U start de app en tikt in de linkerbovenhoek op het plusteken. Als het goed is, verschijnt onder Local WiFi Server (Bonjour) de computer waarop u zojuist de server-software hebt geïnstalleerd. Tik erop, waarna deze server wordt toegevoegd aan het beginscherm van de app. Als u daar naartoe gaat en vervolgens op het server-pictogram tikt, ziet u de gedeelde mappen die zich op uw computer bevinden. Ga naar een map om een film af te spelen. Of er ook daadwerkelijk films zijn te zien, hangt natuurlijk wel af van de vraag of u ze in deze gedeelde mappen hebt neergezet.

1 Reactie(s) op: Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 september 2013 23:07 Anoniem
  Hoi met Ray, ik heb een hdmi kabel gekocht voor me i Phone 4 s 32 gb, maar als ik heb op me Samsung HD tv aansluit heb ik de eerste dertig seconde wel beeld en mooi beeld ook trouwens maar daarna springt me tv beeld op zwart en geeft ie aan geen signaal, als ik dan de kabel uit me tel haal en doe em weer terug dan gaat ie weer dertig seconde op beeld maar blijft ie er weer uitvliegen, wie kan me hiermee helpen of wie weet hier mij meer over te vertellen waarom dat gebeurd?? Gr ray
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.