Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

Door: Kees Krick | 03 mei 2012 12:27

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

Er zijn verschillende speciale mediaspelers die u op de televisie kunt aansluiten, zodat u bijvoorbeeld van films kunt genieten die ergens op uw netwerk zijn opgeslagen. In veel gevallen is zo'n speler echter overbodig. U kunt er namelijk ook prima een tablet of smartphone voor gebruiken!

1. De moderne mediaspeler

Met een smartphone of tablet kunt u op elk gewenst moment films kijken. Nu is de grootte van de schermpjes op deze apparaten natuurlijk beperkt. Thuis kunt u uw films daarom veel beter op een televisiescherm bekijken. Niet alleen hebt u dan een riant beeldformaat, u kunt ook nog eens gezellig samen met anderen van het beeld genieten. Uw tablet of smartphone kunt u hierbij als mediaspeler gebruiken. Met een kabeltje verbindt u het apparaat met uw televisietoestel, zodat u de films niet eerst naar bijvoorbeeld een computer hoeft over te hevelen.

2. iPhone of iPad aansluiten

Elke iPad of iPhone is heel eenvoudig op een televisie aan te sluiten, zodat u op uw gemak op groot formaat naar films, maar ook naar foto's kunt kijken. U hebt er wel een speciale adapter voor nodig. Die kunt u in een webshop of winkel kopen waar Apple-producten worden geleverd. Zo'n adapter bestaat uit weinig meer dan een kort kabeltje met twee stekkertjes. Het ene sluit u op de onderzijde van uw iPad of iPhone aan. Dat is dus de aansluiting waar u het apparaatje normaalgesproken mee oplaadt of waarmee u het via een usb-kabel met uw pc of Mac verbindt. In de andere stekker steekt u een gewone kabel die u weer op de televisie aansluit.

3. VGA en HDMI

Er zijn momenteel twee soorten adapters. De VGA-adapter (te koop voor 29 euro) is al wat ouder. Hiermee is een iPad of iPhone op vrijwel elke televisie aan te sluiten. Dat kan zelfs op oudere modellen, maar bijvoorbeeld ook op een gewone computermonitor of een beamer. Daarnaast is er de hypermoderne HDMI-adapter, ook wel digitale AV-adapter genoemd (te koop voor 39 euro). Die is ideaal als u een nieuwere televisie in huis hebt. Films zijn dan tot in HD-beeldkwaliteit te bekijken. Extra voordeel van de HDMI-adapter is dat u de iPad of iPhone gelijktijdig van stroom kunt blijven voorzien. Zo voorkomt u dat u midden in de film plotseling naar een zwart scherm kijkt. Bij de VGA-adapter ontbreekt deze mogelijkheid helaas.

Voor de iPhone en iPad zijn twee verschillende typen adapters verkrijgbaar (VGA en HDMI).

4. Synchrone weergave

Houd er rekening mee dat de adapters niet met elke iPad of iPhone hetzelfde werken. Alleen bij de iPhone 4S en de iPad2 (en straks vast ook met de opvolgers) zal alles wat op het scherm verschijnt meteen ook op het externe beeldscherm te zien zijn. De volledige scherminhoud wordt namelijk gedupliceerd, dit wordt 'synchrone weergave' genoemd. Niet alleen de films die u afspeelt en de foto's die u bekijkt, maar ook het beginscherm en de apps die u gebruikt zijn daarbij op de televisie zichtbaar.

5. Oudere apparaten

Bij een iPad van de eerste generatie en bij alle iPhones ouder dan de 4S wordt met een adapter niet zomaar alles zichtbaar op de televisie. Voornamelijk foto's, films en Keynote-presentaties worden wel getoond. Dat komt omdat vroeger iedere app zelf moest aangeven dat de inhoud op een extern scherm moest worden getoond. Van dupliceren was nog geen sprake. In sommige apps is bij de instellingen daarom nog een schakelaar te vinden waarmee TV Out handmatig kan worden ingeschakeld.

1 Reactie(s) op: Gebruik uw tablet of smartphone als mediaspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 september 2013 23:07 Anoniem
  Hoi met Ray, ik heb een hdmi kabel gekocht voor me i Phone 4 s 32 gb, maar als ik heb op me Samsung HD tv aansluit heb ik de eerste dertig seconde wel beeld en mooi beeld ook trouwens maar daarna springt me tv beeld op zwart en geeft ie aan geen signaal, als ik dan de kabel uit me tel haal en doe em weer terug dan gaat ie weer dertig seconde op beeld maar blijft ie er weer uitvliegen, wie kan me hiermee helpen of wie weet hier mij meer over te vertellen waarom dat gebeurd?? Gr ray
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.