Galaxy-verbod 'grote overwinning voor Samsung'

Door: loek-essers | 24 augustus 2011 17:51

Mac

De rechtbank in Den Haag verbiedt de import van Galaxy-smartphones naar Nederland, maar staat de import van tablets toe. "Overall is dit een grote overwinning voor Samsung."

De rechtbank in Den Haag verbiedt de import en verkoop van de Galaxy S, SII en Ace smartphones naar Nederland. Dit lijkt wellicht een klap voor de elektronicagigant, maar dat is het niet. "Je moet er rekening mee houden dat het om één heel specifiek octrooi gaat", zegt Gregor Vos, advocaat en partner bij bureau Klos Morel Vos en Schaap.

Voorzet aan Duitse rechter

Het verbod is opgelegd omdat Samsung met Android 2.3 inbreuk maakt op een patent van Apple op het scrollen door een fotogalerij op een aanraakscherm. Dat is door Samsung eenvoudig te omzeilen met een upgrade, zo blijkt uit het vonnis. Alle andere claims van Apple over modellenrecht, auteursrechten en slaafse (stijl)nabootsing zijn van tafel geveegd.

"We hebben zeven weken de tijd, dat gaan we echt niet nodig hebben", zegt Samsungs advocaat Bas Berghuis van Woortman. Hij legt Webwereld uit dat de benodigde aanpassing aan de Galaxy S, S II en Ace vrij eenvoudig en ook snel is door te voeren. Samsung hoeft daarvoor geen voorraden terug te roepen: "Dat is allemaal just-in-time. Er is in Nederland een kleine voorraad; van eerder twee dan acht dagen."

De advovaat van Samsung verwijst ook naar de recente PlayStation3-blokkade door de Nederlandse douane. "Zie die Blu-Ray zaak, met de PlayStation3. De douane hield een paar containers tegen en enkele dagen later waren de winkels leeg. Er is een constante doorstroom nodig." Die snelheid was toen in het nadeel van Sony, maar werkt nu in het voordeel van Samsung.

'Futiel, irrelevant'

"Het gaat om zó'n marginale functie", zegt Berghuis van Woortman. "Dit raakt niet de essentie van een smartphone. Het is zo futiel, echt irrelevant." Het valt de gewone gebruiker volgens hem ook niet op hoe er met een vingerbeweging precies door een fotogallerij wordt gescrolled. Of dat nou op 'de Apple-manier' is of op de straks aangepaste Samsung-manier.

De uitspraak van de Nederlandse rechter in het kort geding kwam veel eerder dan verwacht en daags voor de volgende zaak tussen Apple en Samsung die morgen in Düsseldorf loopt. Volgens Vos is dat geen toeval. "De rechtbank in Den Haag vindt zichzelf nogal belangrijk", zegt hij. In wezen geeft Den Haag hiermee de Duitse rechter een voorzet voor het proces dat morgen dient. Die gaat volgens Vos deze uitspraak zeker bekijken voor dat de zaak morgen begint. "Dit is geen toeval, dat geloof ik niet", aldus Vos.

Kaarten voor Samsung liggen goed

Hij stelt wel dat de uitspraak van de Nederlandse rechter niet direct invloed heeft op het vonnis van de Duitse rechter. Omdat het in beide gevallen om een kort geding gaat kan de Duitse rechter ook nog tot een andere beslissing komen dan de Nederlandse.

"Maar de kaarten liggen voor Samsung nu wel erg goed", zegt Vos. "Én Apple heeft met de plaatjes gespeeld en dat gaan ze in Duitsland ook niet leuk vinden."

Ook Samsungs advocaat is optimistisch over de Duitse zaak. Aan de Duitse vertaling van het Nederlandse vonnis wordt nu gewerkt en die is vanavond om 19:00 uur beschikbaar. Deze uitspraak wordt gelijk ingebracht in die rechtszaak, vertelt Berghuis van Woortman.

Aan dit artikel is meegewerkt door verslaggever Jasper Bakker.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Galaxy-verbod 'grote overwinning voor Samsung'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.