Galaxy Note 4 of iPhone 6 Plus - Welke reuzesmartphone past bij jou?

Door: Joris Peterse | 01 december 2014 15:18

Mac

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als je op zoek bent naar een smartphone met een groot scherm, dan was de keuze jarenlang erg makkelijk. Samsungs Note-smartphones waren immers ongeëvenaard. Tot afgelopen september, toen naast de Galaxy Note 4 ook de iPhone 6 Plus werd aangekondigd. Welke van de twee is de beste keuze?

Voordat je een keuze maakt tussen de Note 4 en iPhone 6 Plus is het eerst belangrijk om eens stil te staan bij de vraag of het formaat wel praktisch voor je is. Beide toestellen vereisen een forse broekzak, of kunnen alleen meegenomen worden in een tas of binnenzak. Lees ook: De 15 beste smartphones die je in 2014 kunt kopen.

De iPhone meet 15,8 bij 7,8 centimeter. De Note is een verwaarloosbare fractie kleiner: 15,4 bij 7,9 centimeter. Voordat je een keuze maakt raden we daarom ook aan om een van de toestellen eens in de winkel vast te houden om na te gaan of zo'n groot toestel überhaupt voor je mee te nemen is.

Is de handzaamheid geen probleem voor je, dan is het ontzettend fijn werken met zo'n groot schermformaat. Je leest er prettiger van af, typen gaat makkelijker en de toegevoegde waarde voor het bekijken van foto's en video's hoeven we je niet uit te leggen. Het scherm is dus het belangrijkste onderdeel van de smartphone. De Galaxy Note 4 heeft het grootste scherm en het scherpste beeld: 5,7 inch (14,5 cm) en een QHD-resolutie van 2546 bij 1440. De iPhone 6 Plus heeft ondanks het ietsje grotere formaat geen groter schermpaneel. Het toestel van Apple heeft een schermdoorsnede van 5,5 inch (14 cm) en een HD-resolutie (1920 x 1080).

De gebruikte schermpanelen verschillen ook. De iPhone heeft een LCD-paneel, terwijl de Note een Super Amoled-scherm heeft. Praktisch gezien betekent dit dat de kleuren op de Note 4 werkelijk van je beeld afspatten en het contrast een stuk beter is. Bovendien zijn Super Amoled-schermen over het algemeen een stuk energiezuiniger, maar dit valt weer weg te strepen tegen het feit dat het scherm van de Note 4 een stuk meer pixels te verlichten heeft. Energiegebruik en accuduur is een onderwerp waar ik zo op terugkom.

Het LCD-scherm van de iPhone 6 Plus geeft de kleuren een stuk doffer (maar wel realistischer) weer. Ondanks dat de schermverlichting ook iets minder helder is dan die van de Note 4, blijft het beeld beter af te lezen bij fel zonlicht en is de kijkhoek ietsje beter. Overigens moet je beide toestellen wel heel ver kantelen voordat je echt nadelen opmerkt. Wat mij betreft gaat de voorkeur uit naar het scherm van de Galaxy Note 4. Vooral vanwege de kleurweergave. De hogere resolutie biedt in praktijk weinig meerwaarde ten opzichte van de HD-resolutie van de iPhone.

Handzaam

Een ander belangrijk beoordelingspunt van een smartphone met zo'n groot formaat is de handzaamheid. Ligt het toestel prettig in de hand? Hoe is de algemene bouwkwaliteit? Inmiddels heb je vast wel gehoord over 'bendgate', het probleem dat iPhone 6 Plus-modellen te verbuigen zijn als er druk op wordt uitgeoefend. Waarschijnlijk omdat Apple iets te dun aluminium in het frame heeft verwerkt om het toestel zo licht en dun mogelijk te houden.

Nu zal je daar in praktijk niet zo snel last van ondervinden. Maar als je van plan bent om de iPhone 6 Plus in de broekzak van een strakke spijkerbroek te dragen, dan is het wel degelijk iets om in het achterhoofd te houden. Ook is het niet geheel ondenkbaar dat er na verloop van tijd toch een klein knikje in je toestel komt te zitten.

Schermformaten van 5,5 inch of groter zijn wel even wennen.

De iPhone 6 Plus wint het wel qua ontwerp. Ondanks dat het toestel een metalen behuizing heeft is het toestel licht en mooi (minimalistisch) vormgegeven. Alleen de strepen op de achterkant (voor netwerk-ontvangst), en de camera die uit de behuizing steekt, zijn niet echt fraaie ontwerpconcessies.

De Galaxy Note 4 is daarentegen spatwaterdicht en ligt een stuk prettiger in de hand. Vooral dankzij de licht gebolde achterkant die, ondanks dat het van plastic is, een leer-achtige textuur heeft. Hierdoor ligt de Note 4 niet alleen prettiger in de hand, maar ook stabieler. De Note 4 voelt een stuk steviger aan dan zijn Note-voorgangers omdat er om het toestel een metalen rand verwerkt zit. Toch blijft het wat minder dan het premium-gevoel dat de iPhone heeft, omdat de verwijderbare achterkant van plastic gemaakt is.

Android vs. iOS

Natuurlijk is de bouw niet het enige punt waar je zwaar aan weegt voordat je een toestel koopt. Ook is het belangrijk om na te gaan welk besturingssysteem het beste bij je past. iOS is het besturingssysteem van de iPhone en blinkt uit in z'n eenvoud. Doorgaans toont iOS je niet meer dan een set platgeslagen icoontjes en een notificatie wanneer je bijvoorbeeld een berichtje of e-mail binnenkrijgt. Maar ook instellingen en apps van Apple zelf zijn overzichtelijk. Hierdoor kan jong en oud met een iPhone overweg, ook als je nog nooit eerder een smartphone in handen hebt gehad. Om iOS zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk te houden is het besturingssysteem gesloten en heb je weinig personalisatiemogelijkheden. Je moet er dus mee leven dat je geen apps buiten de App Store om kunt installeren, niet vanuit de verkenner bestanden van je pc naar je iPhone mag kopiëren en het applicatie-aanbod wordt streng gecheckt. Enerzijds is iOS dus heel betuttelend, maar anderzijds blijft het zo wel overzichtelijk, snel en veilig.

Wanneer je met de iPhone aan de slag gaat wordt je in een gespreid bedje gelegd van Apple-diensten die allemaal naadloos met elkaar samenwerken. Al je contactpersonen, mails, instellingen, apps en overige data worden gesynchroniseerd met iCloud. Wanneer je je toestel verliest of overstapt op een nieuwe ben je meteen weer thuis in je gewende omgeving na het aanmelden. Wil je echter gebruikmaken van alternatieve apps, zoals een andere cloudopslagdienst, browser of kaarten-applicatie, dan loop je echter weer tegen beperkingen van iOS op. Je kunt niet instellen dat bijvoorbeeld web- en locatielinks standaard geopend worden in een alternatieve app zoals de Opera browser of Google Maps.

6 Reactie(s) op: Galaxy Note 4 of iPhone 6 Plus - Welke reuzesmartphone past bij jou?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 december 2014 17:02 Oscar
  Hoe een groter scherm in de hand ligt, is kwestie van even zelf proberen, ….waar?….gewoon bij de media markt bijvoorbeeld, daar hebben ze vele smartphones uitgestald, de meeste media markt zaken hebben ook een Apple hoek…..of nog beter is zo'n Apple winkel..daar kan je toch wel minimaal een kwartiertje zonder het "kan ik u ergens mee helpen" effect ,ongehinderd zo'n (werkend) showmodel effe uitproberen. hoe de smartphone in de hand ligt enz.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2014 07:14 Anoniem
  Voor het eerst overgestapt van Apple (iPhone 5S), naar Android (Note 4). Wat een wereldkeuze! Ik ga nooit meer terug naar Apple. Wat een vrijheid heb je Android zeg. Het enige minpuntje zijn de apps, bij Apple zijn die meestal reklame vrij en werken ze vrijwel altijd goed. In de store van Android staat heel veel troep en zelfs veel virussen. Een goede virusscanner is dus wel aan te raden. :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2014 07:37 Saint Sr.
  Heel erg jammer dat COMPUTERTOTAAL alleen deze 2 phones naast elkaar legt!
  Een gemiste kans om de lezers kennis te laten maken met DE smartphone van het ONEPLUS ONE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2014 08:24 Saint Sr.
  Zie ook artikel in ComputerTotaal van 17 november j.l.
  http://computertotaal.nl/smartphone/oneplus-one-een-zeer-betaalbaar-vlaggenschip-63703
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2014 00:15 Anoniem
  Jullie schrijven dat de Note 4 spatwaterdicht is. Nu lees ik een boel over telefoons in het algemeen en de Note 4 in het bijzonder, maar hier had ik nog niet eerder over gehoord. Weten jullie zeker dat dat klopt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2014 00:19 Anoniem
  Voor een cameravergelijking tussen deze twee en nog meer telefoons, zie http://www.phonearena.com/news/Blind-camera-comparison-vote-for-the-best-cameraphone_id61601
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.