Hoezo Windows 10? Dit kan je Mac straks met OS X El Capitan

Door: jeroen-kuiper | 30 juli 2015 16:45

How To

Windows 10 is dan misschien net uit voor de pc, als Mac-gebruiker wacht je natuurlijk maar op één ding: de komst van OS X El Captitan - het nieuwe Apple OS dat in juni werd aangekondigd op de WWDC. Het besturingssysteem voor de Mac komt later dit jaar uit hier lees je precies wat je ervan kunt verwachten.

In de herfst komt de officiële versie van OS X El Capitan uit, en de publieke bèta is al beschikbaar. Bij de ontwikkeling van El Capitan is vooral rekening gehouden met de gebruikservaring en de prestaties van het besturingssysteem. Dat heeft geleid tot een aantal nieuwe features in de nieuwste versie van OS X. Lees ook: De publieke bèta van OS X El Capitan installeer je zo.

Vensters makkelijk te beheren

Met Mission Control kun je de vensters op je Mac nu makkelijk beheren. Als je veel vensters tegelijk open hebt staan kun je met drie vingers omhoog swipen en krijg je een overzicht van alle vensters. Geen venster is gestapeld op een andere en geen enkel venster is verborgen. Je kunt in het overzicht klikken op het venster dat je wilt openen. De vensters worden steeds op dezelfde plek in het overzicht gezet waardoor je sneller kunt werken.

Het is ook mogelijk om meerdere vensters naast elkaar neer te zetten in Split View. Door op het groene bolletje bovenin het venster te klikken kun je het venster naar de linker- of rechterkant van het scherm verplaatsen. Aan de andere kant van het scherm zie je de andere vensters in een overzicht en kun je er één aan de andere kant van het scherm plaatsen door erop te klikken. De vensters zijn daarna qua grootte aan te passen. Zo werk je eenvoudig aan een artikel voor MacWorld in Pages terwijl je in Safari de informatie opzoekt. Voorwerpen als links en plaatjes zijn daarnaast ook te verslepen van de ene naar de andere app.

Ben je vaak je cursor kwijt? Geen probleem, want in El Capitan wordt de cursor groter als je met je muis schudt of met je vinger heen en weer beweegt op je trackpad.

In Split View kun je twee apps naast elkaar draaien.

Spotlight wordt slimmer en behulpzamer

In El Capitan wordt Spotlight slimmer en behulpzamer. Zo kun je de zoekfunctie in je eigen woorden een zoekopdracht geven. Wil je weten wat het vrijdag voor weer wordt, dan vraag je bijvoorbeeld: "Wat voor weer wordt het vrijdag?", en Spotlight laat je direct het weeroverzicht zien voor die dag. Dit werkt ook in andere apps op je Mac. In de Mail-app kun je bijvoorbeeld vragen naar de ongelezen berichten van een bepaald persoon en in Finder kun je vragen naar de documenten waarin je in een bepaalde maand of op een bepaalde datum hebt gewerkt. Tot slot is ook het venster van Spotlight nu aan te passen en te verplaatsen over je scherm.

Schermvullend e-mailen

De Mail-app heeft een aantal handige features gekregen in El Capitan. De belangrijkste verbetering is dat je e-mails nu schermvullend kunt lezen en beantwoorden waardoor je met meerdere e-mailgesprekken tegelijkertijd bezig kunt zijn. Binnen het scherm komen de geopende e-mails in tabs te staan zodat je snel kunt schakelen.

Ben je in een e-mail bezig en komt er een andere nieuwe mail binnen, dan kun je snel switchen naar die binnengekomen e-mail, en bijlagen zijn van de ene naar de andere e-mail te verslepen.

Tabbladen maken e-mailen nog makkelijker.

Handige features in Safari

In Safari zijn een aantal handige features toegevoegd om het gebruik nog makkelijker te maken. Zo kun je nu je favoriete websites toevoegen aan je 'pinned sites'. Door een tabblad naar links te schuiven voeg je een site gemakkelijk toe en die blijft in de achtergrond actief. Daardoor hoeven die sites niet meer te laden als je ze nodig hebt. Daarnaast worden links die je op die pagina's opent in een nieuw tabblad geopend zodat je pinned sites altijd actief blijven.

Een andere handige feature die Apple toevoegt aan Safari is het dempen van muziek op websites. Het komt wellicht wel eens voor dat je ineens ergens muziek vandaan hoort komen, maar geen idee hebt waar het geluid vandaan komt. De tabs waar geluid wordt afgespeeld krijgen een luidspreker-icoontje zodat je direct kunt zien waar het geluid vandaan komt en je kunt dat geluid gelijk dempen. Bovenin de adresbalk komt een zelfde icoontje te staan waarmee je alle geluiden in Safari in één keer kunt dempen.

In Safari kunnen sites toegevoegd worden aan de 'pinned sites' en geluiden gedempt worden.

Notities-app wordt meer dan een notitieblok

De Notities-app is in El Capitan meer dan een notitieblok. Je kunt foto's, video's, een url of een locatie uit de kaarten-app toevoegen aan je gemaakte notitie. Dankzij iCloud blijven de notities ook bewaard en zijn ze beschikbaar op al je Apple-devices. Daarnaast maakt je Mac een overzicht van alle bijlagen die je hebt toegevoegd aan je notities zodat je ze in één keer allemaal kunt zien en je niet alle notities af hoeft te gaan om een bijlage te vinden. Als je klikt op een bijlage ga je direct naar de bijbehorende notitie.

Notities zijn uitgebreider en via iCloud beschikbaar op al je Apple-devices.

Betere prestaties dankzij Metal

Mede dankzij de techniek van Metal wordt je Mac met El Capitan een stuk sneller. Zo belooft Apple dat de Apple-computer tot 1,4 keer sneller zal starten en tot 2 keer sneller schakelt tussen apps. De techniek van Metal werd al geïntroduceerd op de WWDC in 2014 en zorgt ervoor dat games en apps bijna direct toegang krijgen tot de processor op de Mac. Hierdoor kan de Apple-computer betere prestaties en mooiere graphics leveren, want Metal laat de hoofd- en grafische processor beter samenwerken zodat apps en games sneller zullen zijn.

Metal zorgt voor betere prestaties van games en apps.

1 Reactie(s) op: Hoezo Windows 10? Dit kan je Mac straks met OS X El Capitan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 augustus 2015 14:30 Anoniem
  Bij iedere upgrade wordt de bemoeizucht van Apple groter!
  Bij iedere upgrade werken er minder applicaties (oplossingen) van derden.
  Ik denk dat ik Apple langzaam afbouw.
  En dat is treurig voor een trouwe klant.
  Wordt tijd voor iets nieuws!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.