FreeBSD 10 schrapt GCC compiler

Door: Jasper Bakker | 14 mei 2012 10:58

Nieuws

Het open source-besturingssysteem FreeBSD gaat van de open source-compiler GCC afstappen. Vanaf FreeBSD 10 is het mede door Apple gesponsorde Clang de standaard.

Deze overstap voor de meegeleverde developertools duikt op in het nieuwste statusrapport. Daarin wordt de voortgang uiteengezet van de nieuwe versie van dit besturingssysteem. De ontwikkelaars van FreeBSD willen zo snel mogelijk Clang tot standaard systeemcompiler verheffen, om dan GCC eruit te schrappen. De oorspronkelijke open source-compiler wordt 'afgewaardeerd'.

Licentiekwestie

Clang valt niet onder de 'pure' open source-licentie GPL, maar onder een licentie die commercieel en gesloten gebruik van de broncode toestaat. De FreeBSD-ontwikkelaars noemen dit zelf een BSD-achtige licentie. Clang is juist ontwikkeld als functionele vervanging voor GCC. Dit ontwikkelwerk loopt al jaren, merkt Linux-nieuwsblog Phoronix op.

Voor de overstap naar Clang moeten nog wel enkele hordes worden genomen. Niet alle componenten en applicaties voor FreeBSD zijn nu goed te compileren met die GCC-vervanger. Phoronix stelt dat FreeBSD-packages die niet compileren met Clang behandeld worden als een bug. De makers van FreeBSD roepen andere developers op om compileerfouten aan te melden, liefst met patches of workarounds erbij.

Afgeleid van elkaar

Clang valt wel onder een open source-licentie: die van de universiteit van Illinois en de NCSA (National Center for Supercomputing applications). Bij die instantie is ooit de oer-webbrowser Mosaic gemaakt, waar Netscape van is afgeleid. FreeBSD is zelf afgeleid van het ooit door telecomreus AT&T ontwikkelde besturingssysteem Unix. Apple's Mac OS X gebruikt als onderlaag het van FreeBSD afgeleide Darwin.

0 Reactie(s) op: FreeBSD 10 schrapt GCC compiler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.