Foxconn overtreedt wetten, Apple belooft beterschap

Door: rene-schoemaker | 30 maart 2012 12:23

Nieuws

Apples iPad-maker Foxconn maakt zich schuldig aan zeker vijftig overtredingen van de Chinese arbeidswetten. Zowel Foxconn als Apple beloven beterschap.

Inspecteurs van de Fair Labor Association hebben "serieuze en zware" schendingen van de Chinese wetten op de arbeidsomstandigheden aangetroffen in de fabrieken van Foxconn, de maker van de iPad, iPhone en iPod in opdracht van Apple. De vijftig schendingen gaan onder meer over de werktijden, de invloed van werknemers op hun eigen werkschema en de betalingen, schrijft Bloomberg.

De honderdduizenden arbeiders van Foxconn, een van de grootste werkgevers ter wereld, werken te veel uren per dag en dan ook nog eens te veel dagen achtereen. Het bedrijfsbeleid op het gebied van gezondheid en veiligheid in de fabrieken loopt ver achter en overwerk wordt slecht betaald.

Compensatie voor gemis aan overwerk

De Fair Labor Organization (FLA) eist nu onder meer dat de werkuren voortaan naar de regel worden ingevuld en dat de 1,2 miljoen werknemers gecompenseerd worden voor het verlies van overwerk. Foxconn heeft dat al toegezegd. De arbeidstijdenwet wordt vanaf juli 2013 gerespecteerd en de compensatie voor het gemis aan extra geld voor overwerk wordt geregeld, zegt het bedrijf.

De maatregelen betekenen wel dat Foxconn nog meer mensen moet aannemen om het hoge productietempo voor de hardwareleveranciers vol te houden. Het Chinese bedrijf heeft naast Apple ook Dell en HP als klant. Volgens de FLA zou Foxconn tienduizenden extra arbeidskrachten moeten inhuren om het schrappen van de lange werktijden en de overuren te compenseren.

Twijfels over verbeteringen

Apple, waarvan ceo Tim Cook juist deze week onder meer een fabriek van Foxconn bezocht, zegt in een verklaring dat het de aanbevelingen van de FLA "volledig ondersteunt". Tegen persbureau Reuters zegt het grootste technologiebedrijf ter wereld dat het samen met Foxconn wil werken aan loonsverhoging en betere werkcondities. Maar enkele door Reuters geconsulteerde mensenrechtenvoorvechters zeggen eerst te willen zien en dan pas te geloven.

Eerder deze week werd Apple-ceo Tim Cook al fijntjes gewezen op Apples verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken door een vicepremier van de Chinese regering. Cook is deze week op bezoek in China.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Foxconn overtreedt wetten, Apple belooft beterschap

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.