Fotograferen met iPhone: Scherpstelling en scherptediepte

Door: dave-johnson | 11 februari 2014 09:38

How To

Eén van de meest opvallende verschillen tussen je iPhone en een grote camera zoals een DSLR is de manier waarop de twee camera's scherpstellen en de scherptediepte regelen. In deze how to laten we zien hoe je deze technieken ook op de iPhone optimaal inzet.

Met een DSLR is de scherptediepte eenvoudig te regelen door het diafragma te veranderen - een groot diafragma zoals f/4 resulteert in een relatief smal scherp gebied, terwijl een diafragma zoals f/20 voor een grotere scherptediepte zorgt waarbij het grootste deel van de foto scherp is.

Op de iPhone en andere smartphones heb je doorgaans die flexibiliteit niet. Zonder een draaiknop voor het diafragma heb je weinig controle over de scherptediepte. En dankzij de natuurkundige wetten zorgt de kleine sensor in de meeste foto's voor een grote scherptediepte.

Maar daar hoef je geen genoegen mee te nemen. Neem controle over de scherpstelling van je iPhone om het soort foto te nemen dat je wilt.

De scherpstelling specificeren. Dit is geen staatsgeheim: Iedereen, behalve misschien echte iPhone beginnelingen, weet dat je de telefoon kunt vertellen waarop hij moet scherpstellen door op het scherm te drukken. Als je de voorgrond scherp wilt hebben, druk dan op iets wat zich dicht bij de camera bevindt. Wil je de achtergrond scherp hebben? Druk dan op een onderwerp op de achtergrond. Als de meeste objecten en personen ongeveer even ver weg zijn maakt dit niet veel uit, en kun je op de automatische scherpstelling van je telefoon vertrouwen. Maar als je iets erg dichtbij hebt en iets redelijk ver weg, dan kun je zeker beïnvloeden waarop scherp gesteld wordt.

De scherpstelling en belichting scheiden. Het probleem met die bekende truc is dat de iPhone zowel de belichting als de scherpstelling instelt met één en dezelfde druk op het scherm. Als het onderwerp op de voorgrond ook donker is, kan het zijn dat de foto overbelicht wordt. Om dat probleem op te lossen kun je een betere camera-app installeren - populaire favorieten zijn Camera+ (1,79 euro) en Top Camera (2,69 euro). Met deze apps kun je apart drukken om scherp te stellen en te bepalen waar je de belichting wilt instellen. Het eindresultaat: Je komt niet langer met onder- of overbelichte foto's te zitten omdat je op een bepaald punt wilt scherpstellen.

De scherpstelling vergrendelen. Je hoeft geen nieuwe camera-app te installeren om te profiteren van deze fancy scherpstellingstruc: Je kunt de scherpstelling op de iPhone enigszins vergrendelen zoals je dat op een traditionele digitale camera doet door de sluiterknop een paar seconden half ingedrukt te houden. Houd een punt op het scherp een paar seconden ingedrukt totdat je een gele rechthoek om je vinger ziet verschijnen. Laat los, en er komt "AE/AF Lock" op het scherm te staan. Je kunt nu de compositie opnieuw organiseren, en de scherpstelling en belichting blijven hetzelfde totdat je op de sluiterknop drukt.

De scherptediepte van een DSLR simuleren. Hoe kleiner de beeldsensor van een camera, hoe groter de scherptediepte. Daarom kunnen smartphones en compacte digitale camera's niet concurreren met SLR's als het gaat om het nemen van foto's met een romantische onscherpe achtergrond. Maar daar kun je iets aan doen. Probeer een app zoals AfterFocus (0,89 euro). Open een bestaande foto of maak een nieuwe foto, en geef aan welke gebieden je scherp en onscherp wilt hebben. De app vervaagt de achtergrond voor je, waardoor je een overtuigende foto met een gesimuleerde scherptediepte krijgt.

De scherptediepte naderhand regelen. Eén van de wonderen van de moderne techniek is een camera die bekend staat als Lytro - deze gebruikt een geavanceerde reeks sensoren om het gehele tafereel scherp in beeld te brengen.

Naderhand kun je met speciale software het scherpstellingspunt veranderen door alleen maar te klikken. Wil je de achtergrond scherp hebben en de voorgrond onscherp? Dat kan met één enkele klik, en je kunt zo vaak als je wilt van gedachten veranderen. Je kunt hetzelfde effect op je iPhone simuleren met FocusTwist (1,79 euro). Deze app neemt een korte video op van het tafereel en presenteert het als een stilstaand beeld. Wanneer je ergens in de foto drukt, wordt het aangepast om dat deel van het tafereel scherp in beeld te brengen. Je kunt je creaties met variabele scherpstelling online delen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

1 Reactie(s) op: Fotograferen met iPhone: Scherpstelling en scherptediepte

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 februari 2014 21:15 Anoniem
    Of je kiest voor Nokia. Dan kun je pas écht foto's maken. Vergeleken daarmee is iOS maar behelpen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.