Over de camera van de iPhone is al het nodige gezegd en geschreven. Zonder flitser en met 'slechts' 2 megapixels voor de 3G en 3 megapixels voor de 3GS, is de iPhone volgens velen zeker niet de beste cameratelefoon op de markt.

Fotograferen met de iPhone-15082296

© CIDimport

Foto's.

Je benadert de camera via het pictogram met de lens waar het woord 'camera' onder staat. Er verschijnt vervolgens een animatie op het scherm, waarin het diafragma zich 'opent'. Met één druk op de cameraknop kun je nu een foto maken. Je moet het apparaat daarbij wel goed stilhouden, zeker bij weinig licht, want de iPhone heeft geen flitser. Beschik je over een 3GS? Dan kun je de camera op een object richten en vervolgens op je scherm op dat object drukken, zodat de camera er op wordt scherp gesteld.

De foto’s die je maakt komen in de map Filmrol terecht, onder het pictogram Foto's in het hoofdvenster. Om ze te bekijken moet je dus eerst de camera even afsluiten. In het overzicht met foto's kun je op de knop Afspelen drukken om een diashow weer te geven, of op een foto drukken om hem te openen. Als je eenmaal een foto hebt geopend, kun je hem vergroten en verkleinen met de befaamde beweging waarbij je twee vingers samenknijpt. Je bladert op dezelfde manier door de foto's als waarop je door de hoofdvensters bladert. Tik je één keer op een geopende foto, dan verschijnt linksonder een pictogram met een kromme pijl. Hieronder bevindt zich een menu waarmee de foto's kunnen worden gedeeld via e-mail of mms (vanaf update 3.0). Verder kun je er voor kiezen om een foto te delen via MobileMe, als je je MobileMe-account aan de iPhone hebt gekoppeld. Uiteraard kun je foto's ook gewoon naar een harde schijf kopiëren, door de iPhone met de kabel aan een pc of Mac te koppelen.

Apps.

De belangrijkste onderscheidende waarde van het fotograferen met de iPhone is, zoals voor veel functies geldt, toegevoegd door ontwikkelaars die apps voor het toestel maken. Veel apps maken dankbaar gebruik van de camera en stellen je in staat om foto's direct te delen. Zo heeft de Facebook-app een ingebouwde fotofunctie die je in staat stelt om reeds gemaakte foto's rechtstreeks naar je Facebook-account te uploaden. Dezelfde functie maakt het mogelijk om direct een nieuwe foto te maken en deze met een onderschrift te uploaden. Zo maken dergelijke apps van een simpele iPhone-camera een apparaat waarmee op eenvoudige wijze foto's kunnen worden gedeeld. Dat is handig, maar een kleine waarschuwing is hier op zijn plaats. Er zijn veel apps die op deze manier gebruikmaken van de camera, maar ze gaan niet allemaal even handig met je foto's om. Zo zijn er apps waarmee je een foto kunt maken die direct wordt geüpload, maar waarbij vervolgens wordt 'vergeten' om deze foto in Filmrol te plaatsen. Daardoor loop je de kans foto's kwijt te raken die je graag op de iPhone had willen hebben. Het is dus handig om dit onderdeel eerst even te controleren.

Naast apps die helpen bij het delen van foto's zijn er inmiddels ook veel apps voor fotobewerking. Zo kun je 3d-foto's maken (rood-groen), speciale filters toepassen, karikaturen maken, enzovoort. Ook blijkt er een groep gebruikers te zijn die moeite heeft met de kleine cameratoets, en zelfs daarvoor kan een app worden gedownload. Die tovert een loeigrote, niet te missen afdruktoets op het scherm. Deze apps vind je in de app store onder Fotografie.

Fotograferen met de iPhone-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten