Foto's en diavoorstellingen op de iPad

Door: Redactie Computer!Totaal | 06 juli 2010 14:15

Nieuws

Zodra je het prachtige scherm van de iPad onder ogen krijgt, weet je dat dit apparaat perfect is voor foto's. Alle foto's die je op je iPad zet (via synchronisatie, screenshots, of via foto's die je maakt vanuit een app), worden in de app Foto's geplaatst. Foto's is nog zo'n voorbeeld van een app die vrijwel gelijk is aan z'n kleine broertje op de iPhone, maar de ervaring op de iPad is vele malen beter dankzij het grotere scherm en een aantal extra mogelijkheden.

Het meest opmerkelijke aan de app Foto's voor de iPad is hoe leuk en soepel het aanvoelt, in vergelijking daarmee voelt de app Foto's op de iPhone enigszins steriel.

Je kunt dezelfde gebaren gebruiken als op de iPhone, op een foto drukken om deze te openen, drukken op 'Terug' om een niveau omhoog te gaan etcetera. Je kunt echter ook snel twee vingers uit elkaar bewegen op een album om deze te openen, of ze samenknijpen om iets te sluiten. Als je een foto op volledig scherm bekijkt, druk er dan eenmaal op zodat er een schuifbalk verschijnt waarmee je snel door grote albums kunt bladeren.

Daarnaast kun je, zowel vanuit deze app, als in het venster dat je ziet als de iPad vergrendeld is, eenvoudig leuke diavoorstellingen maken. Dit betekent dat je iPad niet alleen een fantastisch digitaal fotoboek is, maar ook een prachtig digitaal fotolijstje wanneer je hem even niet voor andere dingen gebruikt.

1. Albums bekijken

Gesynchroniseerde albums via iTunes worden standaard getoond of wanneer je drukt op 'Albums'. In de map 'Opgeslagen foto's' staan screenshots die op de iPad zijn gemaakt en foto's vanuit apps.

2. Spieken

Ieder album wordt weergegeven als een stapel foto's. Je kunt in het album spieken door je vingers een klein beetje uit elkaar te bewegen. Haal je vingers van het scherm en het album sluit.

3. Album verkennen

Druk op een album (of spreid je vingers snel) en het hele album wordt weergegeven. Je kunt verticaal scrollen als er teveel foto’s worden weergegeven.

4. Bekijken

Druk op een afbeelding voor volledig scherm. Druk nogmaals voor opties en informatie. Veeg opzij om de volgende of vorige afbeelding te zien of gebruik de scrollbalk onderin.

5. Handelingen

Je kunt verschillende handelingen uitvoeren (e-mailen, toewijzen aan contactpersoon, gebruiken als achtergrond, kopieren) door te drukken op de knop rechtsboven en je keuze te maken.

6. Diavoorstelling

Druk op 'Diavoorstelling' voor opties met betrekking tot diavoorstellingen. Geef aan of je muziek wilt en wat voor overgangen je tussen de foto’s wilt en druk op 'Start Diavoorstelling'.

7. Alle foto’s

In het venster Albums druk je op de knop 'Foto's' voor een weergave die alle foto's op je iPad in een overzicht toont.

8. Verkennen

Als je foto's met geotagging hebt, druk dan op de knop 'Plaatsen' om te zien waar foto's zijn gemaakt. Druk op een punaise om foto's van die locatie te zien.

9. Diavoorstelling

Als je van diavoorstellingen houdt, ga dan eens naar 'Instellingen'. In het gedeelte 'Foto's' kun je aangeven hoe lang iedere afbeelding wordt weergegeven, maar ook of de voorstelling zich herhaalt of op willekeurige volgorde afspeelt. Druk op 'Fotolijst' om opties in te stellen voor diavoorstellingen die zijn gestart via de 'Fotolijst'-knop in het stand-by-scherm. Druk op 'Albums' om albums te selecteren die je voorbij wilt laten komen; kies je voor 'Alle foto's' dan komen alle foto's voorbij.

Bovenstaand artikel en veel, veel meer lees je in onze gloednieuwe iPad-gids.

2 Reactie(s) op: Foto's en diavoorstellingen op de iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 oktober 2013 10:09 Anoniem
  Ik heb nu ios 7 en heb geen diavoorstelling meer staan in m'n instellingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2013 10:34 Anoniem
  Diavoorstelling moet je helemaal beginnen bij de eerste foto.
  Ik heb 200 afbeeldingen in 1 map staan en ik wil bijvoorbeeld beginnen bij nummer 80, dat kan dus helaas niet?
  Soms druk ik per ongeluk ook op de foto tijdens de diavoorstelling waardoor het beëindigd wordt, dan moet ik helemaal beginnen bij het begin…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.