Snel foto's beoordelen met sterren in iPhoto

Door: lesa-snider | 17 april 2015 08:02

How To

Foto's beoordelen is niet de leukste taak, maar het is uiterst belangrijk als je ooit bepaalde foto's wilt kunnen terugvinden in je groeiende verzameling. Gelukkig bieden de meeste fotobeheer-apps manieren om foto's te markeren, zoals vlaggen, trefwoorden, gekleurde labels en sterrensystemen.

Zelfs met deze hulpmiddelen is het lastig om een eenvoudig te gebruiken beoordelingsstrategie te ontwikkelen, en hoewel een sterrensysteem efficiënt kan zijn, kun je snel in de problemen raken. Lees ook: 3 tips om matige foto's te verbeteren op de Mac.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je geïmporteerde foto's aan het doornemen bent en een geweldige foto tegenkomt die je daarom drie sterren geeft. Je blijft foto's doornemen en opeens vind je een nog betere foto die je ook drie sterren geeft, terwijl je teruggaat naar de vorige foto om de waardering ervan aan te passen naar twee sterren. Als je deze tijdrovende horror een uur volhoudt zul je zweren nooit meer een sterrensysteem te gebruiken als beoordelingsmethode. Bovendien is het sterrensysteem niet langer aanwezig in Photos voor OS X, de app die binnenkort iPhoto en Aperture zal gaan vervangen. Deze app gebruikt in plaats daarvan favorieten, net als Photos voor iOS.

Tot dan is er één mogelijke oplossing voor deze waanzin: Geef alle foto's die je wilt bewaren een waardering van één ster, filter de foto's zodat je alleen de foto's met één ster te zien krijgt en beoordeel ze opnieuw waarbij je aan de beste foto's twee sterren toekent. Als je klaar bent, filter de boel zodat je alleen de foto's met één of nul sterren te zien krijgt, selecteer ze, en verwijder ze massaal. Hier leggen we uit hoe je dat in iPhoto kunt doen, maar je kunt in andere apps vergelijkbare stappen volgen.

Maximaliseer je weergavegebied

Zodra je foto's importeert, klik je op Last Import in de Source lijst. Schakel het sterrensysteem in door View > Ratings te kiezen of door op Shift-Command-R te drukken. Ga naar Full Screen door op de groene maximalisatieknop te klikken links bovenaan het iPhoto-venster of door op Control-Command-F te drukken.

Pas de Zoom-schuifbalk aan in de iPhoto-werkbalk zodat je tenminste vijf thumbnails op een rij kunt zien (of zeven als je een breed scherm hebt). Dat is groot genoeg om te bepalen of een foto het bewaren waard is, maar niet zo groot dat je afgeleid wordt en de Edit-modus ingaat waar je een half uur bezig bent om een foto te bewerken die misschien niet de beste is.

Met de omcirkelde Zoom-slider kun je de grootte van de thumbnails aanpassen.

De eerste beoordeling

Doorloop nu voor de eerste keer je foto's, en gebruik Command-klik om de thumbnails van de foto's die je wilt bewaren te markeren. Geef ze allemaal een waardering van één ster door op Command-1 te drukken.

Klik vervolgens op het Search-icoontje links onderaan de iPhoto-werkbalk. Klik in het veld dat verschijnt op het kleine vergrootglas, kies Rating en klik op één ster. Nu zou je alleen foto's van de laatste importsessie (of in wat voor event je je ook bevindt) moeten zien die een waardering van één ster of meer hebben.

Als je op Rating in het zoekmenu klikt, kun je het aantal sterren dat je wil filteren aangeven.

De tweede beoordeling

Doorloop je foto's voor de tweede keer en ken twee sterren toe aan de foto's die het verdienen. Klik terwijl je bezig bent op de vlaggetjesicoontjes - of druk op Command-punt - om de foto's met twee sterren waar je iets speciaals mee wilt doen (bijvoorbeeld op Facebook of Twitter zetten, aan je blog toevoegen, in een fotoboek zetten, naar zwartwit omzetten, enzovoorts) te markeren.

Gebruik het Search-veld links onderaan de werkbalk van iPhoto om alleen de foto's met een waardering van twee of meer sterren te zien. Druk op Command-A om alle foto's met twee sterren te selecteren en druk op Command-N om ze in een nieuw album te stoppen (je kunt altijd binnen het album verder gaan met je beoordeling). Klik bovenaan het scherm op de naam van het album (untitled) en voer iets zinvols in.

Als je klaar bent met de tweede ronde, kun je alle foto's met 2 sterren naar een nieuw album kopiëren.

Verwijder de foto's met één of nul sterren

Blijf in de fullscreenweergave en klik op de knop All Albums linksbovenaan om thumbnails van al je albums te zien. Dubbelklik op het album Last Import (of wat je ook aan het beoordelen was), beweeg de muis naar de bovenkant van je scherm en kies als de menubalk tevoorschijn komt View > Sort Photos > By Rating. Als de menubalk niet verschijnt, druk dan op de Esc-toets om de fullscreenweergave te verlaten.

Kies vervolgens Ascending in hetzelfde menu zodat de niet beoordeelde thumbnails bovenaan komen te staan en de hoogst beoordeelde foto's onderaan. Klik om de eerste thumbnail bovenaan het gedeelte waarin je foto's bekijkt te selecteren, en sleep de scrolbalk omlaag totdat je de laatste foto met één ster ziet. Met de informatie-overlays ingeschakeld (kies iPhoto > Preferences > Appearance en vink het vakje aan bij Show informational overlays) weet je precies wanneer je bij de foto's met meerdere sterren belandt.

De informatie-overlays geven je snel inzicht in het aantal sterren van een foto.

Gebruik Shift-klik om de laatste foto met één ster te selecteren, evenals alle thumbnails die ertussen staan. Op dit moment zouden er alleen foto's met één of geen sterren geselecteerd moeten zijn. Druk op Delete op het toetsenbord - iPhoto zal de afgekeurde foto's in de Trash map zetten waar ze wachten om permanent verwijderd te worden (om ze weg te gooien moet je iPhoto > Empty iPhoto Trash kiezen).

Klaar!

En dat is dat. Deze strategie werkt voor alle programma's die gebruik maken van een sterrensysteem, maar de manier van filteren kan wat verschillen.

Het hebben van een beoordelingsstrategie zoals deze kan goed helpen om je fotobibliotheek overzichtelijk te houden. Bovendien is het een goed uitgangspunt om je eigen beoordelingsstrategie te ontwikkelen. Hoe meer je hem gebruikt, hoe beter je in staat bent om de strategie naar wens aan te passen.

0 Reactie(s) op: Snel foto's beoordelen met sterren in iPhoto

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.