FLA: 'Werkomstandigheden in Foxconn-fabriek beter dan gemiddeld'

Door: Wouter Hoeffnagel | 17 februari 2012 15:51

Nieuws

De werkomstandigheden in de inmiddels geïnspecteerde fabriek van Apple's leverancier Foxconn zijn beter dan bij andere fabrieken in China. Dit zegt Auret van Heerden van de Fair Labor Association (FLA).

De FLA doet op verzoek van Apple onderzoek naar de werkomstandigheden in de fabrieken van leveranciers. De organisatie begon maandag met het inspecteren van een Foxconn-fabriek in Shenzhen, China. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar Van Heerden heeft zijn eerste bevinden gedeeld met Reuters.

Boven gemiddeld

De CEO van de FLA stelt dat de fabriek van goede kwaliteit is. De werkomstandigheden in de fabriek zouden dan ook ver boven het gemiddelde liggen. Van Heerden vertelt Reuters dat hij verrast over de rust die in de fabriek in Shenzhen aanwezig was. De onderzoeker stelt dat de druk op de werknemers en intensiteit van het werk aanzienlijk lager is dan bij bijvoorbeeld een Chinese kledingfabriek.

De onderzoeker zegt dan ook dat dit niet de oorzaak kan zijn van de zelfmoordpogingen die een aantal werknemers deden. Hij stelt dat de zelfmoordpogingen mogelijk iets te maken hebben met het monotone werk, verveling en vervreemding. Wel merkt de CEO op dat dit niet gezien kan worden als een conclusie van het onderzoek, aangezien het onderzoek nog in volle gang is.

Andere inspecties

Naast de Foxconn-fabriek in Shenzhen, zullen ook andere Foxconn-fabrieken en fabrieken van zowel Quanta en Pegatron in China aan een inspectie worden onderworpen. Het onderzoek volgt nadat er berichten in de media verschenen over slechte werkomstandigheden en zelfmoordpogingen onder het personeel van de fabrieken.

De FLA is een onafhankelijke organisatie die arbeidsomstandigheden controleert. Bedrijven kunnen lid worden van de FLA, waarna zij moeten voldoen aan de eisen van de FLA. Om dit te controleren worden er inspecties uitgevoerd in de fabrieken van leveranciers van de bedrijven en worden alle resultaten van inspecties van de FLA gepubliceerd.

Raad

Deze bedrijven worden lid van de raad van de FLA. Om te voorkomen dat zij te veel invloed kunnen uitoefenen op de koers van de FLA ,zijn ook een flink aantal non-profit organisaties lid van de raad. Daarnaast nemen ruim 200 universiteiten deel aan de raad.

0 Reactie(s) op: FLA: 'Werkomstandigheden in Foxconn-fabriek beter dan gemiddeld'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.