FLA: 'Arbeidsomstandigheden in iPhone-fabrieken Foxconn zijn sterk verbeterd'

Door: Wouter Hoeffnagel | 22 augustus 2012 14:21

iPad

De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken van Foxconn waar onder andere iPhones worden geproduceerd zijn sterk verbeterd. Werknemers hoeven minder lang te werken en minder overuren te draaien.

De Amerikaanse Fair Labor Association (FLA) schrijft in een tussentijds rapport dat arbeiders inmiddels maximaal 60 uur per week werken, inclusief eventuele overuren. Dit is nog steeds meer dan het maximum volgens de Chinese arbeidswet. Foxconn wil op termijn de arbeidsuren dan ook verder verlagen tot 49 uur per week, wat het wettelijke maximum is.

Veiligheid

Naast het aantal arbeidsuren dat medewerkers draaien zijn ook de fabrieken zelf verbeterd. Zo zijn materialen in de fabrieken verbeterd en worden strengere controles uitgevoerd op defecten, wat de veiligheid moet vergroten. Ook huurt Foxconn adviseurs in die medewerkers lessen in veiligheid geven.

Helemaal tevreden is de FLA overigens nog niet. De organisatie stelt dat Foxconn een aantal uitdagende wijzigingen moet doorvoeren om de arbeidsomstandigheden volledig op peil te krijgen. Hierbij wijst de FLA onder andere op het terugschroeven van het aantal arbeidsuren en voldoen aan de Chinese arbeidswet. De organisatie blijft de fabrieken van Foxconn dan ook controleren om zeker te stellen dat de arbeidsomstandigheden blijven verbeteren.

Kritiek om arbeidsomstandigheden

De FLA is door Apple ingeschakeld om een onafhankelijke onderzoek te doen naar de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Foxconn. Apple nam deze stap nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen nadat verhalen de ronde deden over slechte werkomstandigheden. De FLA concludeerde in eerste instantie dat de Foxconn-fabrieken met veel problemen te kampen hadden. Deze problemen worden nu dus aangepakt.

0 Reactie(s) op: FLA: 'Arbeidsomstandigheden in iPhone-fabrieken Foxconn zijn sterk verbeterd'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.