Firefox 5-fix verhelpt OS X Lion-bug

Door: uhro-van-der-pluijm | 11 juli 2011 11:35

Nieuws

De eerste fix voor Firefox 5 is alleen voor Mac OS X Lion. Dit lost een bug op die de nieuwste browserversie van Mozilla laat crashen op een website met eigen fonts. De fout ligt bij Apple.

Dit crashen van Firefox 5 komt alleen voor in Mac OS X Lion. Gebruikers van andere besturingssystemen (Windows, Linux) krijgen de update dus niet te zien. Mozilla kondigt in een blogpost aan dat Firefox 5.0.1 binnenkort uitkomt. Dat is mogelijk deze week al.

Probleem ligt bij Apple

De eigenlijke fout zit volgens Mozilla niet in de eigen browser, maar in de nieuwste versie van Mac OS X (codenaam Lion). Daarin zit een bug die ervoor zorgt dat Firefox crasht als een website gebruik maakt van eigen lettertypes (fonts). Die moeten gedownload worden voordat de website met het juiste font getoond wordt.

“We hebben Apple gewaarschuwd over het probleem voordat Mac OS X 10.7 uitkwam maar ze hebben het probleem niet gerepareerd voor de definitieve versie van 10.7", aldus Christopher Blizzard, web platform directeur bij Mozilla op het weblog van de stichting. Lion is af en komt deze maand nog uit. “Nu hebben de de font api's die we gebruiken, gewijzigd naar een nieuwe versie. Dat lijkt het probleem te fiksen".

Uitgeschakeld in 3.6

Als gebruikers van Firefox 5 de update niet installeren zal de browser volgens Blizzard “ernstig crashen". De problemen treden ook in versie 3.6 van de open source-browser op. Ook voor die versie brengt Mozilla een update uit. Opvallend genoeg schakelt Mozilla de ondersteuning voor web fonts daarin simpelweg helemaal uit. Voor Firefox 4 komt er geen patch; Mozilla heeft die tussenversie afgeschreven.

Gebruikers van Firefox 3.6 kunnen nog andere problemen ondervinden als zij updaten naar Mac OS X Lion. Het kan volgens Blizzard voorkomen dat de scrollbar niet helemaal goed meer gerenderd wordt. Om die reden, en het feit dat web fonts niet langer mogelijk zijn, raadt hij gebruikers van deze oudere versie aan om te updaten naar Firefox 5. De verwachting is al dat Firefox 3.6 binnenkort ook wordt afgeschreven.

Noodgeval

Mozilla heeft de nieuwe web font api's al toegevoegd in de Mac-uitvoeringen van de aankomende Firefox-versies 6 en 7. Die twee versies staan gepland voor respectievelijk 16 augustus en 27 september. Dat Mozilla niet wacht met het updaten van dit probleem voordat Firefox 6 uitkomt, is opvallend. In de nieuwe release cycle van de populaire browser zouden updates namelijk telkens in de nieuwe major versie van de software verschijnen.

Tussentijdse releases zouden niet langer verschijnen. Alleen in noodgevallen zou er nog een update voor een al bestaande major versie uitkomen. De op handen zijnde release van Mac OS X 10.7 en de bug in dat besturingssysteem is volgens Blizzard zo'n noodsituatie.

0 Reactie(s) op: Firefox 5-fix verhelpt OS X Lion-bug

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.