Films monteren op je iPhone

Door: Kees Krick | 07 juli 2014 09:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met een iPhone schiet je met gemak gave filmpjes. Die losse filmpjes bekijken is leuk, maar nog spannender wordt het als je ze monteert tot een coole film. Voor videomontage was vroeger een krachtige pc nodig. Nu doe je het gewoon op je eigen iPhone en zet je het resultaat desgewenst meteen online.

We staan er bijna niet meer bij stil, maar nog niet zo lang geleden had je een best lijvige digitale videocamera nodig om te filmen. Vervolgens moesten er voor de montage heel wat uurtjes achter de pc worden doorgebracht en dan stond dat apparaat ook nog een tijdlang flink te stampen om het ruwe materiaal te verwerken tot een toonbare film. Gelukkig gaat dat nu anders. Lees ook: Zo schiet je professionelere video's met je iPhone.

Je filmt iets met je iPhone wanneer je maar wilt en voor het monteren heb je allang geen pc meer nodig. Dat doe je gewoon op de iPhone zelf. Zo kun je onder alle omstandigheden de meest gave films in elkaar sleutelen en ze eventueel meteen online zetten zodat iedereen zo snel mogelijk kan meegenieten.

Films monteren is dankzij je iPhone een eenvoudig klusje geworden. Toch bevat een montage-app veel slimme functies die je al snel over het hoofd ziet. In deze how to toveren wij ze daarom voor je boven water.

Films monteren kan tegenwoordig gewoon op je iPhone.

Monteren met iMovie

Apple heeft een prima app waarmee je op eenvoudige wijze films monteert. Deze app heet iMovie en kost 4,49 euro. Omdat hij meteen ook is te gebruiken op je iPad, vang je meteen twee vliegen in één klap. Koop je een nieuwe iPad of iPhone, dan is er goed nieuws. De app is dan namelijk helemaal gratis.

iMovie is puur en alleen bedoeld om films te monteren. Je kunt de app helaas niet gebruiken om belichting, kleur, scherpte en meer van dat soort dingen te verbeteren. Ook zitten er geen creatieve filters in.

iMovie is een veelzijdige app die je cadeau krijgt bij een nieuwe iPhone of iPad.

Project starten

Het monteren van een film wordt in iMovie gezien als een project. Vandaar dat je in het onderdeel Projecten begint. De eerste keer heb je natuurlijk nog niets, dus tik op het plusteken rechtsboven om met je eerste filmmontage van start te gaan. Tik daarna op Film. Vervolgens heb je keuze uit acht thema's.

Een thema bepaalt het uiterlijk van je film en er zit alvast een muziekje bij. Tik op de afspeelknop onder een thema voor een indruk en op Maak film rechtsboven in beeld als je keuze gemaakt is. Wees gerust, je kunt later altijd nog van thema wisselen.

Je kunt kiezen uit acht thema's.

Filmpjes inladen

In liggende weergave zie je nu een scherm met pictogrammen langs de zijkanten en onderin een tijdlijn waarin straks de te monteren filmpjes komen te staan. Tik op het pictogram van het filmbeeldje met een muzieknoot ernaast en daarna indien nodig op Video, om toegang te krijgen tot de filmpjes op jouw iPhone.

Tik op een filmpje dat je wilt toevoegen, waarna een rijtje pictogrammen verschijnt. Hiermee kun je het fragment alvast even afspelen om er zeker te zijn dat dit het juiste exemplaar is. Toevoegen aan de montage doe je door op het omlaag wijzende pijltje te tikken.

Tik op het filmbeeldje (met muzieknoot) om filmpjes toe te voegen.

Beelden combineren

Zodra je op een filmpje in de bibliotheek tikt en het rijtje pictogrammen verschijnt, zijn er nog wat slimme extra's. Zo kun je ervoor kiezen alleen het geluidsspoor te gebruiken door op het pictogram van de geluidsgolf te tikken.

Kies je de twee overlappende maar verschoven vierkantjes, dan voeg je dit filmpje toe als een zogenaamde 'cutaway'. Via het vierkant met een kleiner vierkantje in de hoek krijg je een picture-in-picture. Bij het laatste pictogram is het vierkantje exact in tweeën gedeeld. Hiermee laat je twee filmpjes naast elkaar afspelen. Op deze drie speciale effecten komen we nog terug.

Via de drie rechterpictogrammen kun je twee filmpjes combineren.

1 Reactie(s) op: Films monteren op je iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juli 2014 15:23 Anoniem
  ik zou zeggen leer het volk eerst eens gewoon horizontaal filmen anders komt er van dat monteren weinig terecht denk ik.
  Ik denk zelf dat het al heel knap van veel
  lezers hier is om de doos van de telefoon zelfstandig open te krijgen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.