Films monteren op je iPad

Door: Kees Krick | 24 mei 2014 09:30

Bioscoop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Tablets worden steeds krachtiger. We kunnen er nu ook prima films mee monteren. Dus daar is die zware en hete laptop op schoot niet per se meer voor nodig. Met een tablet in de hand werkt het een stuk fijner en kan het ook nog eens ongeacht waar je bent. Wij laten zien hoe je dat doet.

Tip 01: Monteren iPad

Een perfecte app om films op een iPad te monteren is iMovie (4,49 euro) van Apple. Koop je een nieuwe iPad, dan is de app tegenwoordig zelfs gratis. Tik in de app op Projecten en vervolgens op het plusteken. Kies vervolgens voor Film. Vervolgens zijn er diverse filmthema's waaruit je kunt kiezen. Hiermee bepaal je het uiterlijk van de gemonteerde film.

Met de afspeelknop zie je via een voorbeeldfilm hoe zo'n thema eruitziet. Een mooi thema gevonden? Tik dan rechtsboven op Maak film. Je komt nu in het montagedeel van de app terecht en kunt je eigen filmpjes inladen door rechtsboven in beeld op Video te tikken. In een overzicht zie je het materiaal op je iPad. Tik op een film en daarna op het omlaag wijzende pijltje om dit exemplaar aan de montage toe te voegen. De filmpjes komen vanzelf op volgorde te liggen.

Een fragment tussen bestaande filmpjes neerzetten kan ook. Verschuif de tijdlijn onder in het scherm tot de verticale lijn op de juiste plek staat en voeg daarna je filmpje toe.

Tip 01 iMovie heeft allerlei mooie filmthema's aan boord.

Tip 02: Volgorde

Bevalt de volgorde op de tijdlijn toch niet? Houd je vinger dan even op een filmpje gedrukt en sleep hem daarna naar een andere plek op de tijdlijn. Wil je een filmpje bijsnijden zodat alleen het interessante materiaal overblijft? Tik dan op het fragment in de tijdlijn en verschuif de gele begin- of eindbalk. In de voorbeeldweergave zie je hoe het start- of eindpunt verandert.

Om een titel toe te voegen tik je onder in het scherm op Titel, kies je waar de titel moet komen en voer je de tekst in de voorbeeldweergave in. Ook de afspeelsnelheid is te bepalen. Tik op Snelheid om een filmfragment versneld of vertraagd af te spelen. Wil je dit filmpje toch liever weer uit de montage halen? Gebruik dan de prullenbak rechtsonder.

Tip 02 In de tijdlijn kan een filmpje op maat gesneden worden.

Tip 03: Film bewaren

Uiteraard mag je ook foto's aan de montage toevoegen en kan er een passend muziekje of geluidsfragment onder de film gezet worden. Daar zijn de onderdelen Foto's en Audio rechtsbovenin voor. Je kunt gewoon foto's uit de filmrol of een fotoalbum inladen. In iMovie zit een muziekje per thema, maar ook een hele rits zeer bruikbare geluidsfragmenten. Je kunt overigens ook een keuze maken uit je eigen muziekbibliotheek.

Als je klaar bent met monteren, keer je terug naar het hoofdscherm van iMovie door linksboven op de pijl te tikken. Tik bij je project op het vierkantje met de omhoog wijzende pijl en kies Bewaar video om de gemonteerde film in de Filmrol van je iPad te bewaren. Op dit scherm kun je het project ook een zinvolle naam geven door op de huidige automatisch gegenereerde naam te tikken. Verder kun je de film direct delen op een sociaal netwerk zoals Facebook of Vimeo, of de film versturen via de app Berichten of Mail.

Tip 03 Het eindresultaat wordt in de filmrol van je iPad bewaard en je kunt het direct delen via verschillende kanalen.

0 Reactie(s) op: Films monteren op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.