F-Secure SAFE 2015 - Verstrooide licenties

Door: Edmond Varwijk | 02 maart 2015 08:08

Mac

Ook F-Secure is druk bezig met de overstap van alleen pc-beveiliging naar een alles-in-een-pakket dat ook de Mac en mobiele apparaten beveiligt. Geen kleine klus, en net als alle andere leveranciers hebben de Finnen deze overgang nog niet helemaal gemaakt.

F-Secure belooft 'de beste bescherming ter wereld' en op Windows maakt het die claim ook zeker waar. Al jaren halen de Finse beveiligingsexperts hoge scores in vergelijkende antimalware-tests van AV-Test en AV-Comparatives. Ook scoort F-Secure in onze eigen tests goed op performance en gebruiksvriendelijkheid.

Voor deze editie zijn de Windows- en Mac-versies bijna helemaal gelijkgetrokken, wat het makkelijker maakt ze naast elkaar te gebruiken. De enige uitzondering is een Cleanup Tool om schadelijke programma's te verwijderen, die alleen in de Windows-versie zit. Beide versies beschermen tegen malware, tegen identiteitsdiefstal en frauduleuze websites. Er is extra bescherming bij internetbankieren en kinderen kunnen worden beschermd tegen ongewenste webcontent met bijvoorbeeld geweld of seks. F-Secure heeft geen eigen firewall, maar gebruikt de standaardfirewall van Windows en OS X.

[imageinsert]//F-Secure-SAFE-2015-gui.png en F-Secure-SAFE-2015-MacOSX-gui.png//[/imageinsert]

Als twee druppers water, de gebruikersinterface van F-Secure SAFE op OS X en Windows.

Versnipperd

Zo compleet als de beveiliging op Windows en de Mac hiermee is, zo versnipperd is die nog op de mobiele apparaten. Het begin is goed: F-Secure is de eerste die behalve iOS en Android ook Windows Phone ondersteunt. Via de My SAFE-website, waar je ook de licenties beheert, kun je een verloren smartphone opsporen, blokkeren of helemaal wissen wanneer je deze niet hebt teruggevonden nadat je op de telefoon een alarm hebt laten afgaan. Althans, wanneer je een Android-telefoon hebt.

Op de Windows Phone biedt SAFE alleen een browser met bescherming tegen onveilige websites, op iOS nog aangevuld met een wat obligate Beveiligingsadviseur, die bijvoorbeeld controleert of je iPad of iPhone niet jailbroken en de applicatiesandbox nog wel intact is. Een wel erg groot verschil ten opzichte van wat op Android wordt geboden. Download je de F-Secure-app uit een van de appstores, dan is het niet mogelijk deze te koppelen aan het abonnement. Daarvoor is het noodzakelijk de installatie vanuit de MySafe-website te starten. Iets wat in de volgende versie zal zijn opgelost.

In de Android- en iOS-appstores zit ook F-Secure Freedome, een erg eenvoudige VPN-dienst die alle mobiele data versleutelt. Het is jammer dat die niet standaard in SAFE zit.

De functionaliteit van SAFE op Android is vele malen groter dan die op iOS en Windows Phone.

Conclusie

Bijna alle internetproviders in Nederland bieden hun klanten gratis een F-Secure-beveiligingspakket aan. Vaak is dat Internet Security voor Windows en de Mac. Grote kans dat je daarmee al het uitgebreidste onderdeel van SAFE gebruikt. Voor smartphones en tablets is SAFE alleen voor Android al betekenisvol, alhoewel de noodzaak voor antivirus op dit OS vooralsnog ontbreekt. Voor de andere mobiele besturingssystemen schiet de app nog tekort. We zijn nu al benieuwd naar de 2016-versie.

0 Reactie(s) op: F-Secure SAFE 2015 - Verstrooide licenties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.