Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik en concurrentieverstoring door Apple

© PXimport

Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik en concurrentieverstoring door Apple

Geplaatst: 24 maart 2013 - 13:07

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Wouter Hoeffnagel

De Europese Commissie onderzoekt of Apple zich in de Europese Unie schuldig maakt aan machtsmisbruik en concurrentieverstoring. Apple zou dusdanig veel druk uitoefenen op telecomproviders dat concurrerende smartphonefabrikanten buiten spel worden gezet.

The New York Times meldt op basis van anonieme bronnen dat nog geen officiële klachten tegen Apple zijn ingediend, maar verschillende telecomproviders wel informatie over Apple aan de Europese Commissie hebben overhandigd. De Europese Commissie bevestigt alleen dat de zaak wordt onderzocht.

Hoeveelheid verkochte iPhones vastgelegd in contract

Apple oefent veel druk uit op telecomproviders die de iPhone aanbieden. Zo zou de iPhone-fabrikant contracten afsluiten met providers waarin zij verplicht worden een bepaald aantal iPhones te verkopen. Gaat een provider niet met deze eis akkoord? Dan levert Apple de telecomprovider simpelweg geen iPhones. Providers die de afgesproken hoeveelheid iPhones niet verkopen moeten een schadevergoeding aan Apple betalen.

Telecomproviders staan dan ook flink onder druk veel iPhones te verkopen. Deze druk zou zelfs zo groot zijn dat providers het grootste deel van hun marketingbudget voor de iPhone reserveren om te voorkomen dat zij een schadevergoeding moeten betalen. Binnen het budget van telecomproviders is hierdoor nauwelijks ruimte voor concurrerende smartphonefabrikanten.

Breed verspreid probleem

De klachten zouden afkomstig zijn van Franse telecomproviders, maar de problemen zouden ook in andere landen voorkomen. The New York Times benadrukt dat Apple de providers niet dwingt de iPhone te verkopen. Door de macht van het bedrijf zouden telecomproviders desondanks echter weinig keus hebben.

De Europese Commissie is daarom van mening dat Apple zijn macht misbruikt om telecomproviders te veel onder druk te zetten. Apple zou hierdoor de concurrentie op de smartphonemarkt verstoren en concurrenten buiten spel zetten. Apple is het uiteraard niet met de beschuldigen eens en stelt dat zijn beleid in alle landen aan de wet voldoet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten