Europa maakt einde aan e-bookkartel Apple

© CIDimport

Europa maakt einde aan e-bookkartel Apple

Geplaatst: 13 december 2012 - 13:18

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Redactie ID.nl

Het Europese antitrustonderzoek naar Apple en uitgevers van e-books is beëindigd. De beklaagden schikken en ontsnappen aan een boete.

Apple en vier van de vijf onderzochte uitgevers van e-books hebben een schikking getroffen met de Europese waakhond. Daarmee komt er een einde aan het e-bookkartel in Europa waarbij door illegale afspraken de kostprijs van digitale boeken kunstmatig hoog is gehouden.

Onderzoek gestopt

De Europese Commissie laat weten dat het anti-trustonderzoek dat liep sinds december 2011 is beëindigd. Volgens Almunia hebben Apple en de vier uitgevers aangeboden om alle prijsafspraken te stoppen en ook alle verkooprestricties met vijf jaar op te schorten. Door het doen van deze concessies deelt de Commissie geen boetes uit.

Naast Apple gaat het om de uitgevers Hachette Livre (Frankrijk), Harper Collins (VS), Simon & Schuster (VS), en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Duitsland). De gesprekken met het Britse Pengiun loopt nog. Die uitgeverij weigert vooralsnog mee te doen met een schikking.

Sluwe deal

Begin 2010 maakte Apple samen met vijf uitgevers de sluwe deal, vlak voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. Omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple zelf roomde 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Amazon gedupeerd

Daardoor werden de e-books bij Amazon automatisch duurder. Dat bedrijf beloofde in oktober om klanten die de afgelopen twee jaar bij hen een e-book hebben gekocht een gedeelte van het betaalde bedrag terug te zullen geven.

Ondertussen loopt dezelfde zaak in Verenigde Staten gewoon door. Daar heeft het ministerie van Justitie inmiddels wel geschikt met Harper Collins, Simon & Schuster en Hachette Livre, maar nog altijd niet met Apple, Penguin en het tevens onderzochte Macmillan, meldt persbureau Reuters.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten