Eric Schmidt: Apple wil consumentenkeuze beperken

Door: andreas-udo-de-haes | 08 december 2011 16:08

Mac

Apple's patentoffensief heeft als doel de keuze voor consumenten te beperken. Google-voorzitter Eric Schmidt heeft de zaak aangekaart bij de Europese Commissie.

Google-voorzitter Schmidt haalt andermaal hard uit naar Apple. “Wat er nu gebeurt met patenten in de mobiele markt is slecht. De patentclaims van Apple zijn onterecht, is onze mening. Apple zit gewoon verkeerd," aldus Schmidt. Hij toert deze week door Europa, en doet ook Nederland aan. Na een onderonsje met premier Rutte waren Nederlandse journalisten aan de beurt.

Schmidt: “Apple wil voorkomen dat consumenten keuze hebben. We zullen blijven vechten om Android toegankelijk en open te houden."

Mededingingskwestie

Schmidt vertelt zelfs dat hij de patentkwestie heeft besproken met Eurocommissaris Almunia van mededinging. De beperking van consumentenkeuze werkt ook beperkend voor de concurrentie, en dat is een antitrustaangelegenheid, is het idee. Afgelopen maandag bracht Schmidt een 'beleefdheidsbezoek' aan Almunia. Het onderzoek naar Google zelf was formeel geen onderwerp van gesprek, aldus Schmidt.

Schmidt ontkende echter dat patenten de hoofdreden is voor de geplande aankoop van Motorola. Het is eerder een persoonlijke wens van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. “Larry en Sergey wilden altijd al iets met hardware doen, en Motorola heeft dezelfde filosofie als wij. Dus dat sluit perfect aan," aldus Schmidt.

Patenten alleen defensief

Maar het enorme patentportfolio helpt zeker, erkent hij, al belooft hij dat Google die alleen defensief zal gebruiken, zodat rivalen Google of partners niet zullen aanklagen maar overgaan tot het afsluiten van licentie deals.

Apple is momenteel in een wereldwijde patentoorlog verwikkeld met Android. Maar het heeft tot nog toe alleen telefoonfabrikanten aangeklaagd en niet Google zelf. Google zal zijn partners in het Android-ecosysteem door dik en dun steunen in deze strijd, belooft Schmidt.

0 Reactie(s) op: Eric Schmidt: Apple wil consumentenkeuze beperken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.