Encrypto - Bescherm je bestanden voor je ze verstuurt

Door: jr-bookwalter | 25 juni 2015 08:27

Mac

Hier is iets engs om over na te denken: wist je dat één van de meest gebruikte communicatiemethodes die iedereen dagelijks gebruikt eigenlijk één van de minst veilige is?

None

Prijs:

Gratis

Website:

Macpaw.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snelle, gratis encryptie vóór het versturen
  • Cross-platform (OS X en Windows)
  • OS X Share Menu extensie ondersteuning
  • Minpunten
  • Beperkte Share Menu compatibiliteit
  • Geen AirDrop tussen Mac en iOS
  • Zeurt om gebruiksdata

E-mail is ontzettend handig en is alomtegenwoordig op de desktop, mobiele apparaten en het web, maar het was nooit ontworpen met enige echte beveiliging - laat staan privacy - in gedachten. Dit gebrek aan bescherming geldt tevens voor de bestanden die we aan onze e-mailberichten hangen, een netelige situatie die de mensen van MacPaw in Kiev proberen op te lossen met Encrypto, een ingenieuze kleine Mac- en WIndows-app. Lees ook: 12 tips om je bestanden te beveiligen.

Encrypto is niet veel meer dan een onopvallend scherm dat gebruikt kan worden om bestanden naar toe te slepen die een gebruiker wil versleutelen alvorens ze te delen.

Eenvoudige encryptie

Encrypto is gratis voor OS X en Windows en beschermt bestanden met AES-256 encryptie alvorens je ze verstuurt. Sleep één of meer bestanden naar een klein venster, voeg een wachtwoord toe (en een optionele hint), klik op Encrypt en binnen enkele seconden zijn de bestanden veilig ingepakt en klaar om elektronisch bezorgd te worden.

Op de Mac werkt Encrypto samen met de OS X Share Menu extensie om versleutelde bundels via Mail, Messages, AirDrop of andere compatibele apps te bezorgen. Wanneer je op deze manier bestanden deelt, maakt Encrypto automatisch een nieuwe e-mail of bericht aan met een korte beschrijving van wat het bestand is, plus een handige link die de ontvanger kan gebruiken om de cross-platform-app gratis te downloaden.

Sommige Share Menu-diensten zoals Evernote maken het Encrypto-gebruikers mogelijk om een korte notitie toe te voegen voordat een archief verzonden wordt.

Voor andere apps die compatibel zijn met extensies, zoals Evernote, hebben gebruikers de optie om een handige beschrijving toe te voegen voordat het archief naar je account geüpload wordt. Dit gebeurt op de achtergrond, zelfs wanneer de doelapplicatie niet geopend is. Er is ook een optie om versleutelde bestanden naar een schijf op te slaan, wat gebruikt kan worden om archieven op fysieke media te transporteren of later naar diensten te uploaden die geen ondersteuning voor extensies hebben.

Hoewel ik geen problemen tegenkwam bij het overzetten van Encrypto bestanden tussen compatibele Macs via AirDrop, werkt de methode bijvoorbeeld niet tussen Mac en iPhone omdat er momenteel geen iOS-versie is om de overdracht te accepteren. Verder kunnen versleutelde archieven op dezelfde wijze als een niet versleuteld bestand overgezet, gekopieerd of verplaatst worden.

Cross-platform

Het versleutelen van één of meer bestanden is snel en eenvoudig en Encrypto ziet er zelfs goed uit.

Encrypto is echt zo snel en eenvoudig als het klinkt en de software ziet er nog mooi uit ook. Terwijl de app één of meer bestanden versleutelt, "scant" een animatie de thumbnail van onder naar boven met digitale nullen en enen, met een nieuw geel Encrypto-icoontje dat goed bij de gebruikersinterface van de app past.

Lees ook: Versleutel je bestanden met deze 5 gratis programma's.

Wat het versturen van bestanden betreft, is de enige echter onhandigheid dat je eraan moet denken om Encrypto te openen - het zou handig zijn om dergelijke eenvoud, veelzijdigheid en beveiliging meteen in al je favoriete apps ingebakken te hebben, maar dit is de beste optie die er beschikbaar is.

Encrypto werkt even goed op OS X en op de PC, maar ontvangers die Linux of Chrome OS gebruiken zullen dergelijke bestanden niet kunnen openen. Op Windows 8.1 had ik geen enkel probleem met het openen van een versleuteld archief dat naar een Outlook-account verstuurd was, hoewel je op dat platform alleen maar bestanden naar een schijf kunt opslaan. Afzenders kunnen ook een optionele wachtwoord hint met archieven meesturen die wordt weergegeven wanneer de ontvanger het bestand opent.

Deel of krijg gezeur bij het afsluiten. Dit zijn de enige opties die Encrypto momenteel biedt.

Ik heb slechts één kleine ergernis kunnen ontdekken: Encrypto valt je telkens wanneer je de app afsluit lastig om "anonieme gebruiksdata" met de ontwikkelaar te delen - tenzij je natuurlijk besluit om deze optie te kiezen. Ik keur dit soort "zeurware"-gedrag meestal af en een bescheiden in-app-aankoop zou beter zijn.

Conclusie

Encrypto biedt snelle, cross-platform encryptie om gevoelige bestanden te helpen beschermen voordat ze via het internet verzonden of geüpload worden. Het is niet opdringerig, eenvoudig te gebruiken en helemaal gratis.

0 Reactie(s) op: Encrypto - Bescherm je bestanden voor je ze verstuurt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.