Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter

Door: Jeroen Boer | 03 juli 2014 12:30

Mac

Sommige notebooks zoals Apples meeste recente MacBooks zijn zo dun dat er geen ruimte is voor een netwerkaansluiting. Wil je toch aan de slag met een gigabitnetwerkverbinding en heeft je notebook een usb3.0-poort, dan kun je gebruik maken van Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter.

None

Eminent EM1017

Prijs

€ 29,99

OS

Windows XP/Vista/7/8

OS X 10.6/10.7/10.8

Netwerkaansluiting

10/100/1000 Mbit/s

Usb-aansluiting

Usb 3.0 (ook compatibel met usb 2.0)

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Werkt vlekkeloos
 • Sneller dan fast ethernet via usb 2.0
 • 5 jaar garantie
 • Minpunten
 • Stuurprogramma op cd

De Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter is vervaardigd uit wit glanzend kunststof en lijkt waarschijnlijk niet geheel toevallig veel op soortgelijke adapters van Apple. Apples MacBook Pro en MacBook Air zijn uiteraard bekende notebooks die geen netwerkaansluiting hebben. Ook als je een notebook hebt met een netwerkaansluiting die enkel 100 Mbit/s haalt is dit een interessant product.

De netwerkadapter is compatibel met Windows en OS X. Wel is er op beide besturingssystemen een stuurprogramma noodzakelijk. Deze worden meegeleverd op een cd. Dat is niet heel handig, want een notebook zonder netwerkaansluiting is doorgaans ook niet voorzien van een dvd-speler. Gelukkig kun je de stuurprogramma's downloaden vanaf de website van Eminent zelf. Onder Windows is dat overigens niet noodzakelijk en wordt automatisch een geschikt stuurprogramma gevonden. Uiteraard moet je pc of notebook daarvoor wel op een andere manier zoals via wifi met internet verbonden zijn. De adapter wordt herkend als een ASIX AX88179 USB 3.0 naar Gigabit Ethernet-adapter. ASIX is de leverancier van de gebruikte chip.

Over de werking van de adapter kunnen we kort zijn: die is prima.

Prima prestaties

Over de werking van de EM1017 kunnen we kort zijn: die is prima. Als we de adapter aansluiten via een usb3.0-poort, dan halen we een snelheid van 921 Mbit/s waarmee we kunnen stellen dat de adapter gigabitsnelheden haalt. Als we hem aansluiten op een usb2.0-poort, dan rapporteert Windows nog steeds dat we een gigabitverbinding hebben. Doen we echter een snelheidstest, dan zien we een doorvoersnelheid van 257 Mbit/s. Dat is logisch, want de snelheid wordt beperkt door de usb2.0-poort. Toch het prettig dat er niet wordt teruggevallen op een 100 Mbit/s-verbinding, maar dat de grenzen van de usb2.0-poort worden opgezocht.

Conclusie

Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter doet wat hij belooft en verandert een usb3.0-poort in een gigabitnetwerkaansluiting. Ook als je een usb2.0-poort hebt, is de adapter nog steeds interessant en haalt hij een snelheid van 257 Mbit/s. Zoek je echter een goedkoop alternatief voor Apples netwerkadapters, dan is het wellicht jammer dat de EM1017 net zoveel kost als Apples eigen netwerkadapters. Een voordeel ten opzichte van de adapters van Apple is dat Apple alleen een gigabit netwerkadapter via Thunderbolt biedt waarmee je waarschijnlijk weinig kan op eventuele andere computers. Apples usb-adapter is dan weer beperkt tot een snelheid van 100 Mbit/s waardoor er zeker een markt is voor Eminents oplossing.

3 Reactie(s) op: Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2014 14:45 Anoniem
  Leuk hoor die dunne apparaten, in ruil daarvoor moet je er weer allerlei losse troep aanhangen als je er enige functionaliteit uit wil halen.
  Geen netwerkadapter en geen cd speler…geef mij dan de dikzakken maar daar kun je tenminste nog iets mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juli 2014 23:23 Anoniem
  Te gek voor woorden, peperduur, dun maar met allerlei rotzooi eraan om vlot te werken en zijn die stuurprogramma's echt niet te downloaden? zo ja, niet te geloven in 2014.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juli 2014 01:15 Anoniem
  Een notebook zonder netwerk aansluiting, dus je kunt dan niet op internet?
  Welke gek verzint zoiets? Het is volgens mij net zoiets als een televisie zonder beeldscherm daar heb je ook geen ene moer aan.
  Het moet allemaal handzaam klein en dun maar de functionaliteit is ver te zoeken door dit idiote obsessieve gedrag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.