Elastisch scrollen OS X wijzigen

Door: Martin Gijzemijter | 31 oktober 2012 14:00

How To

Als u een iPhone hebt, dan kent u het effect al langer: wanneer u over een pagina scrolt, dan kunt u verder scrollen dan de pagina lang is (zogenaamd van het scherm 'af' scrollen). Zodra u uw vinger van het scherm haalt, springt de pagina weer terug. Sinds OS X Lion zit deze functionaliteit ook in OS X. De één vindt het mooi, de ander zeer irritant. Gelukkig kunt u het uitschakelen!

01 Terminal openen

Men zou wellicht verwachten dat Apple voor een dergelijke functie de mogelijkheid heeft ingebouwd om deze uit te schakelen. Helaas is niets minder waar en zult u de functie met behulp van een trucje moeten deactiveren. We doen dit met behulp van de Terminal.

De Terminal is geen programma waar u even mee kunt experimenteren. Gebruik het alleen als u precies weet wat u moet doen.

Het is een onderdeel dat u misschien nog nooit hebt gebruikt, wellicht niet eens hebt gezien binnen OS X, maar het is enigszins te vergelijken met de Register-editor van Windows. De Register-editor en de Terminal zijn weliswaar twee heel verschillende dingen, maar we trekken de vergelijking om deze reden: beide programma's helpen u bepaalde zaken in het besturingssysteem te forceren én beide programma's kunnen het besturingssysteem grondig om de zeep helpen als u niet weet wat u doet.

Met andere woorden: wees voorzichtig en ga niet verder als u denkt dat het niet gaat zoals het zou moeten. De eenvoudigste manier om Terminal te openen, is door rechtsboven op Spotlight te klikken en te zoeken op Terminal. Wat opent, is een wit venster met een cursor, hetgeen lijkt op de DOS-box in Windows.

02 Scrollen uitschakelen

Om het elastisch scrollen uit te schakelen, hoeft u slechts één regel code in te voeren, te weten: defaults write -g NSScrollViewRubberbanding -int 0. Het is belangrijk dat u de regel exact intypt zoals deze hier staat (controleer het desnoods vier keer). Druk op Enter.

Afhankelijk van uw accountinstellingen kan het zijn dat OS X u vraagt om een beheerderswachtwoord in te geven. Dat hoeft dus niet per definitie het wachtwoord te zijn van dit account, het gaat om het wachtwoord van een account dat administrator-rechten heeft op de betreffende Mac.

U kunt nu de Terminal afsluiten door te klikken op de rode knop Sluiten linksboven. Om de wijziging in het elastisch scrollen zichtbaar te maken, dient u alle programma's te sluiten en opnieuw te starten (als u extreem veel open hebt staan, is de Mac herstarten wellicht een beter idee. Let op: de wijziging heeft effect op vrijwel alle programma's, met uitzondering van Safari en een aantal minder grote/belangrijke apps, die hun instellingen elders vandaan lijken te halen. Hiervoor is nog geen oplossing beschikbaar.

Met één klein regeltje schakelt u het elastisch scrollen uit, u moet dan wel eerst even alle programma's sluiten en weer starten.

03 Scrollen weer inschakelen

Stel dat u na een tijdje werken zonder elastisch scrollen ontdekt dat u het fraaie grafische extraatje van Apple toch wel mist, dan kunt u uw handeling gelukkig ook weer ongedaan maken. Start wederom Terminal (u kunt dat doen via Spotlight, maar het programma is ook te vinden in Finder via Applicaties / Hulpprogramma's).

Wanneer u Terminal hebt gestart, typt u wederom een regel, ditmaal: defaults delete -g NSScrollViewRubberbanding. Druk op Enter. De waarde die u in stap 1 hebt weggeschreven, hebt u nu weer verwijderd. Sluit de Terminal. Uiteraard geldt ook hier dat u alle programma's dient af te sluiten en te herstarten voordat u de wijzigingen kunt zien. Het is jammer dat we hiervoor de Terminal moeten gebruiken, maar helaas heeft Apple ook in het nieuwe Mountain Lion hier geen optie voor ingebouwd.

Spijt van uw actie? Gelukkig kunt u het elastisch scrollen net zo eenvoudig weer inschakelen.

0 Reactie(s) op: Elastisch scrollen OS X wijzigen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.