Eerste code voor Java 7 op Mac OS X verschijnt

Door: uhro-van-der-pluijm | 14 januari 2011 07:35

Mac

Twee maanden nadat Apple het onderhoud van Java overdroeg aan Oracle is er een versie van OpenJDK 7 voor Mac OS X verschenen. Dat is nog een vroege versie waarvan alleen de basis werkt.

Exact twee maanden nadat Apple en Oracle aankondigden dat laatstgenoemde het onderhoud van Java op Mac OS X overnam, is er een eerste versie van OpenJDK 7 voor dat platform uitgekomen. De versie die nu vrijgegeven is, is de eerste stap in het maken van een open-source Java-platform dat de door Apple onderhouden versie van de virtuele machine moet vervangen.

Alleen nog basisonderdelen

De ontwikkelaars van het open-source platform voor Java hebben de BSD-versie van OpenJDK als basis genomen voor het 'Mac OS X Port Project'. Dat klinkt logisch, omdat Mac OS X deels gebaseerd is op de basis van FreeBSD en NetBSD.

De mensen achter het project hebben alleen nog de basisonderdelen voor Java uit de BSD-versie naar Mac OS X geporteerd. Zo is de Java virtuele machine inmiddels overgezet, evenals het netwerkgedeelte en de hoofdbibliotheken. Ook hebben de ontwikkelaars het creëren van Universal Binaries (zodat de software zowel op Intel als PowerPC kan draaien) aan het compileerproces toegevoegd.

Direct bruikbaar bestand

Gebruikers die het pakket wat nu beschikbaar is kopiëren, krijgen de Java virtuele machine wel direct gebundeld in een .jdk-bestand. Dat is zo gedaan omdat Mac OS X de nieuwe virtuele machine dan direct herkent als een bruikbare Java-runtime.

De website van het project heeft inmiddels ook een Wiki waar informatie over het nieuwe project staat. Daarnaast kunnen gebruikers de status van het project opvragen via de homepage en kunnen ze zich aanmelden voor een mailinglist waar de laatste informatie voor ontwikkelaars naartoe gestuurd wordt.

Apple wilde stoppen met Java

Apple baarde eind oktober opzien door te stoppen met de ontwikkeling van een virtuele Java-machine voor Mac OS X. Het bedrijf deed dat in stilte en maakte nooit exact bekend waarom. Ook Oracle hulde zich in nevelen over een eventuele eigen versie van de Java VM voor Mac OS X. Het was daardoor voor Mac-gebruikers onduidelijk wat de toekomst van het platform op hun besturingssysteem was.

Ongeveer drie weken later maakte het bedrijf samen met Oracle bekend dat die laatste de ontwikkeling voor Java op Mac OS X over zou nemen. Dat zou dan gebeuren via het open-source project OpenJDK, dat ook de Java-implementaties voor bijvoorbeeld Linux en BSD-achtigen maakt.

0 Reactie(s) op: Eerste code voor Java 7 op Mac OS X verschijnt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.