Een map maken van bestanden in Finder

Door: Martin Gijzemijter | 02 december 2013 11:00

How To

Wanneer je in OS X bestanden in een map wilt plaatsen, dan kun je natuurlijk een map aanmaken en de bestanden daar naartoe slepen. Maar wist je dat het ook een stuk eenvoudiger en efficiënter kan?

Map maken van geselecteerde bestanden

In Finder kun je een map maken van de bestanden die je op dat moment geselecteerd hebt. Je doet dat door in Finder te navigeren naar de bestanden die je in een map zou willen zetten. Houd de Cmd-toets ingedrukt en klik stuk voor stuk op de bestanden die je wilt selecteren, om de selectie te maken. Je kunt ook de Shift-toets ingedrukt houden en vervolgens op het eerste en het laatste bestand klikken.

Wanneer je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, rechtsklik je op de selectie en klik je vervolgens op Nieuwe map met selectie. Je ziet een kleine animatie waarin de bestanden naar een nieuwe map worden gesleept met de naam Nieuwe map met inhoud. De naam van deze map is automatisch geselecteerd en wanneer je een nieuwe naam typt en op enter drukt is de naam direct gewijzigd.

Door te rechtsklikken op geselecteerde bestanden, kun je ze direct in een map plaatsen.

Slimme map maken

Op de wijze die we zojuist hebben uitgelegd, kan je heel eenvoudig bestanden in een map laten plaatsen binnen Mac OS X. Veel interessanter is het echter nog om een map aan te maken waar automatisch bestanden die aan een bepaald criterium voldoen, in geplaatst worden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. We noemen dat een 'slimme map'.

Om een slimme map aan te maken, klik je in Finder linksboven op Archief en vervolgens op Nieuwe slimme map. Er wordt nu een nieuwe map geopend die nog leeg is. Rechtsboven zie je een plusteken. Wanneer je daarop klikt, dan kun je een zoekcriterium toevoegen, zoals Soort, waarbij je dan bijvoorbeeld kunt kiezen voor Afbeelding, Film, Muziek, PDF, enzovoort. Zo kun je dus heel eenvoudig aangeven dat alle bestanden van een bepaald bestandstype in deze map moeten worden geplaatst.

Je kunt meer dan één keer op het plusteken klikken, hetgeen betekent dat je zo hele specifieke criteria kunt opgeven. Zodra je klikt op Bewaar, kun je de map een naam geven. Wanneer er nu bestanden worden opgeslagen die voldoen aan je criteria, worden ze automatisch in de map geplaatst.

Slimme mappen zorgen ervoor dat je het werk in de toekomst zelf niet meer hoeft te doen.

0 Reactie(s) op: Een map maken van bestanden in Finder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.