Een hekel aan sport? Met deze apps wordt trainen leuk

Door: sarah-jacobsson-purewal sarah-jacobsson-purewal | 26 mei 2014 12:30

How To

Op de middelbare school was ik de enige die lid werd van het atletiekteam zonder de verwachting dat ik meer dan 400 meter per keer zou hoeven te rennen (ik deed aan discuswerpen en kogelstoten). Zelfs toen ik nog maar 11 jaar was wist ik één ding zeker: Ik had een hekel aan cardio.

En dat is nog steeds zo...

Begrijp me niet verkeerd: Voor het grootste deel houd ik van sporten. Explosieve oefeningen doe ik constant. Maar cardio, met name binnen langzaam calorieën verbranden op een machine vind ik vreselijk. Ik vind het saai. Ik heb alles - echt alles - geprobeerd om cardio leuk te maken. Ik heb tijdschriften, werk, handheld consoles mee naar de sportschool genomen om mijn attitude te verbeteren. Ik heb mezelf geprobeerd te motiveren met stappentellers, spelletjes, en natuurlijk apps. En hoewel deze apps mijn cardiotraining niet helemaal getransformeerd hebben, zorgen ze er wel voor dat mijn training iets minder verschrikkelijk is.

Zombies, Run!

Wat motiveert je om te rennen? Muziek? Een wedstrijd? Persoonlijke fitnessdoelen? Wat dacht je van een horde zombies die achter je aan waggelen?

Dat is het idee achter Zombies, Run! 3 (€ 3,59; Android en iOS), een meeslepend hardloopspel. De app werkt als volgt: Je zet je hoofdtelefoon op en begint één van de meer dan 60 missies te spelen. Je begint te lopen (of joggen, of rennen) en dan hoor je ze - zombies die in je nek hijgen. Je kunt maar op één manier van ze afkomen, en dat is niet je omdraaien en hun ledematen eraf hakken: Rennen!

Zombies, Run! Is een audioavontuur, war betekent dat het gebruik maakt van geluidssignalen (zoals het geluid van hijgende zombies, evenals verhalen) om je aan te sporen door de straten van je stad of dorp, of zelfs op je loopband te rennen. Terwijl je rent kun je automatisch benodigdheden zoals medicijnen of munitie verzamelen, die je kunt gebruiken om je thuisbasis te verbeteren in het stadsbouwspel in de app. Als je iets anders wilt, kun je ook "zombie jacht" aanzetten voor een intensieve intervaltraining.

De app is niet alleen een manier om cardio een beetje leuk te maken: Het is een prima voorspeller van hoe goed je een echte zombie stormloop kunt ontlopen, mocht dat ooit het geval zijn.

BeatBurn Treadmill/Outdoor Trainer

Er gaat niets boven het moment waarop je helemaal in je cardio opgaat. Je beweegt perfect in harmonie met je muziek en het voelt (bijna) alsof cardio geen complete tijdsverspilling is. BeatBurn Treadmill/Outdoor Trainer (€ 3,59; iOS) helpt je deze harmonie te vinden, en te behouden.

BeatBurn is een beatmatching app die jouw eigen muziek gebruikt, zodat je kunt luisteren naar de nummers die je motiveren, en je steeds perfect met de beat meeloopt. De app analyseert je training terwijl je bezig bent, en kiest de nummers (gebaseerd op het aantal BPM, ofwel beats per minute) die het beste bij jouw snelheid passen. Als je langzaam aan het joggen bent krijg je nummers die bij je slakkengang passen. Als je sneller rent, krijg je snellere nummers. De app past ook het tempo van nummers aan zodat ze bij jouw snelheid passen, zodat je altijd helemaal synchroon loopt met de muziek.

BeatBurn heeft ook een interactieve persoonlijke trainer om je bij elke training te begeleiden, zodat je je tempo daarop kunt aanpassen. De app houdt bij hoeveel calorieën je verbrand hebt op basis van hoe intensief je training is, en ontwerpt speciale programma's rondom je persoonlijke profiel. Lolo, de ontwikkelaar van de app, biedt ook een vergelijkbare app aan voor de crosstrainer, genaamd BeatBurn Elliptical Trainer en eentje voor de hometrainer, genaamd BeatBurn Indoor Cycling.

Ghost Race

Als jij zelf je grootste concurrent bent, is Ghost Race (gratis; Android) echt een app voor jou. Met Ghost Race kun je tegen jezelf racen in real-time, vergelijkbaar met de manier waarop je tegen schimmen van andere karakters kunt racen in sommige oudere videospellen. Met de gratis app kun je ook tegen vrienden en vreemden racen.

In tegenstelling tot de meeste andere apps die ik genoemd heb, is Ghost Race geen app voor binnen. Omdat je tegen jezelf of anderen racet, moet je op een parcours trainen, of het er nou eentje is die je op Ghost Race vindt, of eentje die je zelf maakt. Het leuke hieraan is dat je je vorderingen (en je schim) op het parcours kunt zien terwijl je rent. Je kunt echt zien waar je bent en waar je schim is, op ieder moment, waardoor je gemotiveerd wordt om harder te rennen. De app heeft drie verschillende instellingen, zodat je tegen mensen kunt racen als hardloper, mountainbiker, of fietser op de weg.

De schimmenfunctie van Ghost Racer is uniek: Andere apps kunnen geen vergelijkbare ervaring beloven omdat ze zowel binnen als buiten werken.

Cardio Smackdown!

Geen zorgen, iOS gebruikers: Android gebruikers zijn niet de enige die tegen vrienden en onbekenden kunnen racen met een app. Met Cardio Smackdown! (gratis; iOS) kun je mensen uitdagen om in real-time te racen via Apple's Game Center.

In tegenstelling tot Ghost Race werkt Cardio Smackdown zowel binnen als buiten. Kies gewoon een modus - loopband, crosstrainer, buiten wandeling/hardlopen of buiten fietsen - en dan kun je iemand uitdagen om tegelijk mee te trainen. Terwijl je traint kun je de voortgang van je trainingspartner bijhouden naast die van jou. Het is geen schim, zoals in Ghost Race, maar je kunt de tijd en afstand van de tegenstander zien, en dat is waarschijnlijk voldoende. Op deze manier kun je er echt een spelletje van maken.

De uitdagingsfunctie is leuk, maar je kunt ook in je eentje trainen (en soms moet dat ook wel, als verder niemand zin heeft om te trainen). In dit geval zie je al je statistieken: Hoogteverschil, snelheid, afstand, stappen, calorieën, hoogste punt, en tijd. Terwijl een solo training cardio niet echt leuk maakt, kan de gedetailleerde informatie van Cardio Smackdown nuttig zijn.

Wees creatief met je cardio

Niet alle cardio apps die de training leuker maken zijn speciaal daarvoor ontworpen. Een aantal van mijn favoriete sportschool apps zijn niet eens ontworpen voor fitnessfreaks. Zo ben ik er dol op om Doctor Who en Law and Order: SVU te streamen op Netflix (Android en iOS). Een film of tv-programma kan precies de luiste lengte hebben voor een goede cardiotraining. Ik lees ook graag tijdschriften op mijn iPad met Zinio (de prijs van een abonnement varieert; Android en iOS), en geloof me: Het is een stuk gemakkelijker om te swipen dan om bladzijden om te moeten slaan terwijl je rent.

Ten slotte, als je bereid bent om iets meer uit te geven en wat hardware mee naar de sportschool te nemen, dan maakt Blue Goji's Goji Play systeem (zo'n 70 euro; hardware in combinatie met een app voor iOS) er echt een spelletje van. Het systeem werkt nog niet helemaal perfect, maar het is goed genoeg om je af te leiden van wat je echt aan het doen bent (rennen, en heel hard zweten).

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

0 Reactie(s) op: Een hekel aan sport? Met deze apps wordt trainen leuk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.