Een gebrek aan fantasie nekt de pc

Door: bill-snyder | 08 april 2013 12:20

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Windows 8 en Ultrabooks zijn een toonbeeld van het gebrek aan creativiteit in de pc-industrie.

De pc-industrie wordt al sinds mensenheugenis geplaagd door tekorten. Vorig jaar was er een tekort aan harde schijven vanwege overstromingen in Azië. Enkele jaren terug ontstond een tekort aan LCD-displays omdat de productiecapaciteit ontoereikend was. Deze problemen konden worden opgelost door de harde schijffabrieken snel te herstellen en de capaciteit voor LCD-panelen uit te breiden. Einde verhaal. Maar nu treedt een tekort op waar niet zo eenvoudig een oplossing voor bedacht kan worden, namelijk het gebrek aan fantasie bij pc-fabrikanten.

Het is geen nieuws dat de mobiele producten die door bedrijven als Apple en Samsung geleverd worden ten koste gaan van de verkoop van laptops en desktopcomputers. OEM’s, Intel en Microsoft weten dit maar al te goed en hebben talloze mensen in dienst die oplossingen voor dit probleem moeten bedenken. Maar tot dusver zijn ze met niets bijzonders gekomen. In plaats daarvan zadelen ze ons op met Windows 8 en Ultrabooks, maar die slaan niet aan bij de consument.

Als je wilt weten hoe ernstig het gebrek aan fantasie daadwerkelijk is, raad ik je uit een nieuwe pc met Windows 8 te gaan gebruiken. Ik ben het afgelopen weekend bezig geweest met een geleende Lenovo X1 Carbon Touch Ultrabook. De machine is licht, snel en eenvoudig in gebruik. Maar het apparaat kost ruim 1400 euro en draait Windows 8, omdat de slimme gasten van Lenovo uit pure armoede niet met een andere visie voor een zakelijke laptop kunnen komen. Ik kan het apparaat niemand aanraden.

Als deze Carbon het beste is wat Windows 8 en Ultrabooks op dit moment te bieden hebben, verkeert de pc in zwaar weer. (Zakenbank Goldman Sachs is trouwens zo bezorgd dat het investeerders aanraadt om HP-aandelen te verkopen, terwijl Dell zijn slechte verkoopcijfers aan Windows 8 wijt.)

Ik weet dat zelfs voor Windows 8 touch-geschikte Ultrabooks de prijs van 1400 euro aan de hoge kant is. Pc-makers kunnen voldoen aan Intels Ultrabook-standaarden en de eisen die Microsoft aan Windows 8 stelt zonder zoveel voor een computer te vragen. De goedkoopste Windows 8 laptops met een touchscreen beginnen bij 500 euro; de meesten kosten tussen de 700 en 1000 euro.

Windows 8 is óf duur óf onzinnig

Desondanks plaatst Windows 8 de pc-fabrikanten voor een dilemma: verkoop je een goedkoper product zonder touchscreen, dan ga je voorbij aan het hele punt van Windows 8. Maak je een computer met touchscreen dan moet je dat in je prijs verrekenen. Wat pc-makers proberen is het probleem te verhullen door met dure laptops te komen die moeten concurreren met Apple’s eveneens dure MacBook Air of goedkope computers die met verwarrende compromissen werken en kopers afschrikken.

Bij de Amerikaanse keten Best Buy staan op dit moment 367 modellen computers met Windows 8 te koop. Minder dan een kwart heeft een aanraakscherm. Dat geeft de kern van het probleem weer: tijdens de snelle opkomst van tablets en smartphones met touch heeft Microsoft zijn zinnen gezet op een besturingssysteem dat bestaande ongeschreven wetten wat betreft desktops en laptops aan zijn laars lapt. Maar de pc-makers verkopen voornamelijk touch-loze computers die kampen met de verwarrende nadelen van Windows 8 en nauwelijks voordelen bieden.

0 Reactie(s) op: Een gebrek aan fantasie nekt de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.