Een blik op de toekomst: de mogelijkheden van IFTTT

© PXimport

Een blik op de toekomst: de mogelijkheden van IFTTT

Geplaatst: 12 juli 2013 - 11:33

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Enkele jaren geleden had ik een bijbaantje op de logistieke afdeling van een autodealer. Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat verkochte auto’s werden besteld bij de fabriek en, enkele maanden later bij de aflevering, werden geregistreerd. Voor deze taak had ik drie verschillende systemen waarin ik elke keer dezelfde gegevens moest invoeren.

Tijdens het uitvoeren van dit werk kon ik het niet laten om continue de gedachte door mijn hoofd te laten schieten, dat ik met een gecombineerd systeem tot tweederde van mijn tijd anders zou kunnen besteden. Zo was ik eerst veelal bezig met het handmatig reproduceren van gegevens die al bestonden. Ik kan me niet voorstellen dat Konrad Zuse in 1938 de eerste computer bouwde met die bedoeling. De eerste computers werden immers gebouwd met als doel wiskundige berekeningen te automatiseren. Een voordeel hiervan was tijdswinst, en misschien nog wel belangrijker, gemak.

Informatie

Met alle informatie die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben, lijkt het soms wel alsof computers ons het leven alles behalve gemakkelijker maken. 75 jaar na de uitvinding van de eerste computer lijken we het namelijk nog steeds niet voor elkaar te krijgen om alle informatie die we hebben zo aan elkaar te knopen dat dit ons leven echt gemakkelijker maakt.

Waarom moeten we er nog steeds zelf over nadenken wanneer de lampen aangaan, als informatie over het weer en daglicht overal te vinden is? Hoe komt het dat jij nog steeds degene bent die op zoek moet gaan naar producten online, terwijl er al lang bekend is waar je welk product voor de beste prijs kunt krijgen?

Verbinden

Met vergelijkbare vragen in het achterhoofd heeft Linden Tibbets in 2010 IFTTT, dat wordt uitgesproken als ‘ift’ en staat voor If This Then That, ontwikkeld. IFTTT is een dienst die informatie aan elkaar verbindt en zo het leven eenvoudiger moet maken. Doordat IFTTT informatie aan elkaar verbindt kan de dienst namelijk zelf handelingen verrichten die we anders handmatig hadden moeten doen.

IFTTT

© PXimport

Op het moment verbindt IFTTT informatie van 67 bronnen, ook wel kanalen genoemd. Voorbeelden van deze kanalen zijn Facebook of Dropbox, maar ook kanalen met informatie over het weer of sportuitslagen zijn beschikbaar. Het is met de dienst de bedoeling om twee van deze kanalen met elkaar te verbinden en zo een recept te vormen. Hierbij zal informatie uit het eerste kanaal een actie bij het tweede kanaal activeren. Een voorbeeld van een recept kan zijn dat de lampen in je huis automatisch aan gaan op het moment dat er een wolk voor de zon komt. Hierbij worden je lampen dus geactiveerd door informatie over het weer. Meer leuke mogelijkheden van IFTTT kan je in dit artikel lezen.

Toekomst...

Waar de toepassingen van IFTTT op dit moment nog de nodige beperkingen hebben, kan de dienst er in de toekomst voor gaan zorgen dat we een volledig nieuwe digitale manier van leven en werken gaan oppakken. Door informatie aan elkaar te koppelen heb je immers de mogelijkheid om technologie volledig voor jou te laten werken. Zo wil ik je graag in het onderstaande praktijkvoorbeeld meenemen in hoe een ochtend eruit zou kunnen zien met behulp van het koppelen van informatie.

“Het is 6:30 uur in de ochtend, je wekker gaat. Een half uur eerder dan verwacht, want door uitgelopen werkzaamheden op de snelweg wordt er een half uur extra reistijd naar je werk verwacht. Aangezien er geen afspraken in je agenda staan en het vandaag 23 graden wordt, stelt je telefoon voor om een shirt met korte mouwen aan te trekken naar je werk. Terwijl je onder de douche stapt wordt de oven alvast opgewarmd, zodat je straks kan genieten van heerlijke warme broodjes. Dit was overigens het laatste pak afbakbroodjes, dus deze worden automatisch aan je digitale boodschappenlijstje toegevoegd.

Wanneer je aan je ontbijt begint, besluit je om even snel een foto van die heerlijk broodjes te delen met je vrienden. Het nemen van een foto is hiervoor genoeg, want deze wordt automatisch gedeeld via Facebook en Twitter. Ook wordt er een kopie opgeslagen op Dropbox. Nog lichtelijk slaapdronken schrik je op door de eetkamerlamp die een aantal keer flitst, dat betekent dat er een belangrijk nieuwsbericht naar buiten is gekomen.

Eenmaal in de auto gestapt blijkt de vertraging naar je werk toch langer dan het verwachte half uur te zijn. Je telefoon ziet dit en stuurt alvast een mail naar je collega’s met daarin het bericht dat je iets later bent.”

...Of waanzin?

Het bovenstaande voorbeeld schetst een scenario dat misschien klinkt als toekomstmuziek, maar wat technologisch gezien al wel mogelijk is. Het enige dat deze ontwikkeling nog tegenhoudt is de mens zelf. Willen we met zijn allen naar een samenleving die volledig geautomatiseerd is, of houden we liever de controle in ons leven door handmatig handelingen te blijven verrichten?

Waar de een het de toekomst zal noemen en de ander waanzin, bewijst het succes van diensten als IFTTT wel dat we leven in een samenleving waar behoefte is aan automatisering. Hier komen we weer terug op het doel waarmee de eerste computer is ontwikkeld, namelijk gemak. We zijn nu op een punt gekomen waarop de computer echt kan zorgen voor gemak, maar dat we dat misschien juist wel tegen houden.

Zelf denk ik nog steeds aan het bijbaantje bij de autodealer waar ik het grootste deel van mijn tijd bezig was met dubbel werk. Ik denk dat ik daar graag voor het gemak had gekozen en mijn bespaarde tijd nuttiger had besteed aan meer uitdagende taken. Toch denk ik dat ik met mijn 21 jaar levenservaring zelfs al te oud ben om te willen leven in een wereld waarin mijn telefoon me vertelt wat ik aan moet trekken en ik niet meer mijn eigen boodschappenlijstje maak.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten