Een antiek Apple-product: Goede investering?

Door: Wouter Hoeffnagel | 28 mei 2013 15:10

Nieuws

Met enige regelmaat duiken antieke Apple-producten op bij veilinghuizen en -websites. De apparaten gaan vaak voor enorme bedragen onder de hamer. Waarom zou je eigenlijk tienduizenden en in sommige gevallen zelfs honderdduizenden euro's neertellen voor een oud Apple-apparaat? In dit artikel bekijken we in hoeverre antieke Apple-producten goede investeringen zijn.

Vooral de Apple 1 zien we regelmatig terug bij veilinghuizen. De Apple 1 is de eerste computer die door Steve Jobs en Steve Wozniak is gebouwd. Het apparaat is in 1976 gelanceerd en ging voor 666,66 dollar over de toonbank. In totaal verkocht Apple slechts 200 exemplaren van de machine.

Geleverd als bouwpakket

De Apple 1 werd geleverd als bouwpakket, waarbij eigenaren zelf een behuizing, voeding, toetsenbord en scherm moesten toevoegen om een werkend apparaat te creëren. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar de Apple 1 was voor zijn tijd juist zeer gebruiksvriendelijk. Concurrerende machines moesten in die tijd onderdeel voor onderdeel in elkaar worden gezet, terwijl de interne componenten van de Apple 1 als volledig gemonteerde printplaat werden geleverd.

Een Apple 1 met zelfgemaakte behuizing

Apple heeft dus ongeveer 200 exemplaren van de Apple 1 gebouwd. Naar schatting zijn ongeveer vijftig exemplaren van de Apple 1 bewaard gebleven. Slechts zes hiervan verkeren in werkende staat. De waarde van het apparaat is hierdoor flink gestegen. Klanten betaalden in 1976 666,66 dollar voor het apparaat, wat met de huidige wisselkoers neerkomt op ongeveer 516 euro. Een werkend exemplaar van het apparaat leverde in 2009 op de veilingwebsite eBay een bedrag op van 37.500 euro. Dit betekent dat de prijs tussen 1976 en 2009 met maar liefst ruim 7250% procent is gestegen. De waarde is met bijna 30.000 euro toegenomen in 33 jaar tijd.

Vandaag de dag

Ook vandaag de dag blijft de waarde van de Apple 1 hard stijgen. Exact hetzelfde apparaat dat in 2009 nog 37.500 euro opleverde ging in november 2010 voor 158.000 euro onder de hamer bij het Londense veilinghuis Christie's. Het apparaat is dus in één jaar tijd met maar liefst 420 procent of 120.500 euro in waarde gestegen. Geen verkeerde investering dus!

Een Apple 1 die door veilinghuis Christie's is verkocht

Veilinghuis Sotheby's verkocht in juni 2012 opnieuw een werkend exemplaar van de Apple 1. Het apparaat bracht 295.900 euro op, maar liefst twee keer zoveel als vooraf was ingeschat. Het apparaat is tussen november 2010 en juni 2012 dus opnieuw flink meer waard geworden. De prijs van het apparaat is in 19 maanden tijd met maar liefst 187 procent of 137.900 euro gestegen.

Speciaal exemplaar

Heb je een speciaal exemplaar van de Apple 1 in handen? Dan is het apparaat in sommige gevallen nog meer waard. Zo ging één van de eerste exemplaren van de machine die ooit is verkocht in november 2012 voor bijna een half miljoen euro onder de hamer bij een veiling in het Duitse Keulen. De waarde van dit apparaat is dus maar liefst bijna verduizendvoudigd.

Ook dit jaar is opnieuw een Apple 1 onder de veiling gegaan. Het apparaat werd twee dagen terug voor maar liefst 520.000 euro verkocht, waarmee de Apple 1 een nieuw record vestigt. De geveilde machine is oorspronkelijk aangeschaft door de honkbalspeler Fred Hatfield. De Apple 1 is verkocht inclusief een aantal documenten, waaronder een handleiding en een originele ondertekende brief van Jobs aan Hatfield.

[youtube]KETi6FO565s[/youtube]

De Apple 1 die deze maand 520.000 euro opleverde

Een goede investering

Een antiek Apple-apparaat is dus zeker een goede investering, al zijn de apparaat niet goedkoop. Heb jij op je zolderkamer nog een Apple 1 staan die je in 1976 hebt aangeschaft? Dan maak je gegarandeerd een gigantische winst. Ook als je vandaag de dag echter voor veel geld investeert in een Apple 1 is de kans groot dat je hier winst mee gaat behalen.

0 Reactie(s) op: Een antiek Apple-product: Goede investering?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.