EC waarschuwt voor machtsmisbruik techpatenten

Door: andreas-udo-de-haes | 23 november 2011 10:50

Nieuws

Eurocommissaris van Mededinging Joaquin Almunia is bezorgd dat de patentoorlog tussen techbedrijven de concurrentie de das om doet. Vooral Samsung moet op zijn tellen passen in de strijd tegen Apple.

Eurocommissaris van Mededinging Joaquin Almunia maakt zich zorgen over de gevolgen voor de markt van de verschillende patentzaken tussen techbedrijven in het algemeen en specifiek de zaak Samsung tegen Apple.

Machtsmisbruik

Onlangs werd bekend dat de afdeling Mededinging een vooronderzoek doet naar mogelijk machtsmisbruik door Samsung door een handelsverbod op Apple producten te eisen op basis van standaardessentiële patenten op mobiele technologie.

“We hebben informatie opgevraagd van zowel Apple als Samsung, maar we hebben nog geen antwoorden gekregen. We moeten hier naar kijken omdat intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) gebruikt kunnen worden om de concurrentie te bederven", aldus Eurocommissaris Almunia tegenover Reuters.

Alhoewel Almunia beide partijen noemt, is het onderzoek in eerste instantie gericht op Samsung, aangezien Samsung zich beroept op standaardessentiële patenten en Apple niet.

Cruciale patenten

Standaardessentiële patenten zijn onderdeel van een internationaal geaccepteerde standaard, in dit geval 3G en UMTS. Daarop rust de verplichting om andere partijen te allen tijde een licentie te geven onder redelijke voorwaarden. Deze voorwaarden heten FRAND: Fair, reasonable en non-discriminatory.

Voor de Haagse rechtbank kreeg Samsung onlangs al de deksel op de neus. De rechter oordeelde dat Samsung zich niet aan zijn FRAND-verplichting heeft gehouden. Samsung mag daarom geen verbod op Apple's producten eisen, omdat de licentiegelden die Samsung tot nu toe van Apple eist volgens de rechter exorbitant zijn, en daarmee onredelijk.

Wereldwijde patentoorlog

Vergelijkbare zaken spelen momenteel in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Buiten Europa vechten Samsung en Apple onder meer in de VS, Australië en Japan.

“Standaardisatie en IE-rechten zijn twee instrumenten die door de nieuwe IT sector kunnen worden ingezet voor misbruik", waarschuwt Almunia. Maar Samsung tegen Apple is slechts één concrete zaak die nu speelt. “Dit is zeker niet de enige zaak in de IT-sector."

0 Reactie(s) op: EC waarschuwt voor machtsmisbruik techpatenten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.