EC onderzoekt patentmachtsmisbruik van Samsung

Door: andreas-udo-de-haes | 04 november 2011 12:11

Nieuws

De Europese Commissie doet een vooronderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Samsung met zijn patenten op 3G-technologie. De kwestie speelt in de strijd tussen Apple en Samsung.

Het directoraat-generaal mededinging van de Europese Commissie (EC) doet onderzoek of Samsung zijn essentiële patenten op draadloze communicatietechnologie misbruikt om concurrenten als Apple in de wielen te rijden.

Samsung erkent onderzoek

Dat bevestigt Samsung tegenover Webwereld. Het concern benadrukt dat het een vooronderzoek is en de EC nog niet heeft besloten of het een volledig en diepgravend antitrustonderzoek zal doen.

“Samsung heeft zich altijd gecommitteerd aan eerlijke en redelijke voorwaarden voor het licentiëren van zijn draadloze patenten. We hebben een verzoek van de Commissie gehad en werken volledig mee", aldus het Koreaanse concern in een verklaring.

Klacht van Apple

Ook de EC bevestigt de gang van zaken tegenover Webwereld. "De Commissie heeft inderdaad een verzoek om informatie gestuurd aan Apple en Samsung aangaande de handhaving van standaardessentiële patenten in de mobiele sector."

De woordvoerder van de Commissie benadrukt dat dit behoort tot de standaardprocedures zodat de EC de relevante feiten boven tafel kan krijgen. Hoogstwaarschijnlijk is een klacht van Apple aanleiding voor het onderzoek.

De kwestie kwam aan het licht nadat patentexpert Florian Müller ontdekte dat Apple gewag maakt van het onderzoek in Amerikaanse rechtbankdocumenten. Daarin schrijven de advocaten van Apple:

“Samsung's campagne van rechtszaken en ander gedrag gerelateerd aan de patenten die het standaardessentieel heeft verklaard is zo verschrikkelijk dat de Europese Commissie onlangs een onderzoek is gestart om vast te stellen of Samsung's gedrag in strijd is met de Europese mededingingswetten."

Samsung negeert FRAND-verplichting

De kwestie kwam ook recentelijk aan bod bij de Haagse rechtbank. De patenten waarop Samsung zich beroept worden 'standaardessentieel' genoemd. Dat wil zeggen dat ze onderdeel zijn van een internationaal geaccepteerde standaard, in dit geval 3G en UMTS. Daarop rust de verplichting om andere partijen te allen tijde een licentie te geven onder redelijke voorwaarden. Deze voorwaarden heten FRAND: Fair, reasonable en non-discriminatory.

De rechter in Den haag oordeelde op 14 oktober dat Samsung zich niet aan deze FRAND-verplichting heeft gehouden. Samsung mag daarom geen verbod op Apple's producten eisen, omdat de licentiegelden die Samsung tot nu toe van Apple eist volgens de rechter exorbitant zijn, en daarmee onredelijk.

Update 12.17 uur: bevestiging door Europese Commissie toegevoegd.

0 Reactie(s) op: EC onderzoekt patentmachtsmisbruik van Samsung

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.